spot_img

Brčko: Ove godine najveći podsticaji za poljoprivrednike (VIDEO)

Published:

Oko 2.000 registrovanih poljoprovrednih proizvođača u Brčkom, ove godine na raspolaganju će imati oko devet miliona maraka podsticaja, što je najviše do sada.

Pravilnik o raspodjeli biće završen uskoro i nakon toga uslijediće i isplata sredstava. U Vladi najavljuju da će sredstva biti još, ako to bude potrebno.

Drago Novaković, iz Brezovog polja, godišnje obrađuje 100 dunuma svog i oko 600 dunuma iznajmljenog zemljišta. Zadovoljan je podsticajnom politikom Vlade Distrikta, iako bi raspodjela tih sredstava, kaže, mogla biti racionalnija i pravednija.

Prošle godine za stimulaciju u poljoprivredi budžetom je bilo predviđeno 7,5 miliona KM, a rebalansom još 1,8 miliona maraka, i oko dvije hiljade poljoprivrednika, uglavnom nije imalo većih primjedbi na taj iznos, ali im je zbog kasnog usvajanja budžeta ipak prostor za efektivan rad, bio skučen. I ovogodišnji budžet je kasnio, iako je tri mjeseca ranije usvojen.

Nadležni za poljopriverdu u Vladi Saša Tanić kaže da su nedavno usvojili budžet i da je za podsticaje u poljoprivredi predviđeno 8,52 miliona KM, što je za milion maraka više nego ranijih godina.

Sredstva za podsticaj biće na računima poljoprivrednika, odmah nakon usvajanja Pravilnika o raspodjeli, čija je izrada pri kraju. Suštinske promjene se u Pravilniku ne očekuju, ali će ih, kažu u Vladi, ipak biti.

Tanić kaže da se podsticaji isplaćuju 80 odsto od iznosa, a ukupno ukoliko budu obezbjeđena sredstva.

Iako uglavnom zadovoljni podsticajnom politikom, poljoprivrednici bi ipak željeli da budžet bude usvojen što prije. Oni ističu da bi na taj način sredstva bila odmah na raspolaganju, i da oni ne bi oni kreditirali sjetvu i zaštitu kultura.

I u novom Pravilniku traže racionalniji pristup za stimulaciju žitarica.

Novaković kaže da su predložili podsticajne mjere u žitaricama, da pšenica i ječam budu u istom iznosu, a kukuruz 300 maraka po hektaru ili 30 maraka po dunumu.

Iz Vlade odgovaraju da za sada ima dovoljno sredstava za podsticaje, a po potrebi rebalansom budžeta biće moguća i nadoknada. Navode i da još nisu uveli kontrolu realizacije podsticajnih sredstava.

 

 

 

(rtrs.tv)

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img