Brčko: Otvorena međunarodna likovna kolonija “Naiva na Savi”

U okviru manifestacije “Brčansko ljeto – Savski cvijet” u Brčkom je danas otvorena peta međunarodna likovna kolonija “Naiva na Savi”.

Mladen Filipović, predsjednik Udruženja ljubitelja umjetnosti Brčko distrikta, organizatora ove manifestacije, ističe da na kolonije učestvuje ukupno sedam slikara iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

“Ukupno sedam slikara trenutno rade, a kolonija će trajati do 17. avgusta. Sve slike koje budu nastale na ovoj koloniji, ostaće u vlasništvu fundusa ULJUB-a, koje do sada broji oko šezdeset slika”, rekao je Filipović.

Jedan od učesnika kolonije je i Zlatko Kolarek, predsjednik udruženja “Hlebinski slikari i kipari naive”, koji u Brčko dolazi već pet godina, od nastanka same kolonije.

Štefan Varga, slikar iz Kovačnice, učesnik je kolonije po prvi put, i kaže da mu je pravo zadovoljstvo što je došao u Brčko sa svojim kolegama.

“Veoma mi je drago što sam pozvan na ovu koloniju. Prvi put sam tu, i mogu reći da su uslovi izuzetni. Vrlo lijepo okruženje za slikanje, divni prijatelji, nova poznanstva, nova iskustva, predivan grad sa divnim ljudima. Zadovoljsvo je svakom umjetniku raditi u ovakvom okruženju i trudićemo se naravno da uradimo što bolja djela da ostavimo vašem gradu”, kaže Varga.

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime