spot_img
spot_img

Брчко: Отворена изложба посвећена Међународном дану толеранције

spot_img
spot_img

Инфо центар Европске уније у БиХ у сарадњи са Кабинетом градоначелника Брчко дистрикта данас је поводом Међународног дана толеранције на Тргу младих поставио Међународну путујућу умјетничку изложбу под називом „Толеранција“ коју је иницирао графички дизајнер Мирко Илић.

Циљ изложбе је да се са 40 дизајнерских плаката укаже на значење ријечи толеранција у њиховом контексту.

Савјетник градоначелника Брчко дистрикта Милош Станкић отварајући изложбу рекао је да је Брчко 146. град у свијету у којем је изложба постављена и позвао све наше суграђане да прошетају до центра града и сами се увјере у квалитет порука које говоре о толеранцији.

Руководилац Инфо центра Европске уније у Бих Един Атлић је у име организатора изложбе рекао да је иницијатор изложбе дизајнер Мирко Илић позвао свјетски познате дизајнере да свако од њих на свом матерњем језику направи плакат који означава толеранцију.

„Најчешћи разлози нетолеранције су припадање „погрешној“ нацији, „погрешна“ боја коже, „погрешна“ сексуална оријентација и „погрешна“ религија. Три од ова четири „погрешна“ разлога особа добије рођењем. А то је нешто за шта та особа заправо није одговорна, нешто што уопште није могуће контролисати. Дакле, за њих је боље да ниси рођен. Дакле, боље је да не постојиш. За њих би било боље да си мртав. Зар то није ужасно?“, стоји у писму Мирка Илића упућеном Брчацима, које је на отварању изложбе прочитао Един Атлић и додао да је Илић неизмјерно захвалан свима који су помогли да се ова изложба организује у Брчком.

Толеранција подразумијева поштовање, прихваћање и уважавање различитости у свјетским културама као и форме изражавања, вољу и тежњу прихваћања и уважавања различитости, независно о политичком увјерењу, вјерским, добним, расним или полним разликама.

Образовање младих за толеранцију требало би тежити сузбијању утицаја на развој страха и искључености као помоћи младим лицима у развијању капацитета за независне процјене, кричико размишљање и етично просуђивање, а све у сврху спријечавања нетолеранције.

Поводом обиљежавања Дана толеранције UNESCO је основао награду Маданџит Синг која се додјељује сваке друге године за промоцију толеранције и ненасиља.

Изложба „Толеранција“ у Брчком ће бити постављена до 22. новембра ове године.

 

 

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img