Brčko: Otvorena izložba Miomira Miše Vemića

Izložba Miomira Miše Vemića, akademskog slikara iz Nikšića, svečano je otvorena sinoć u brčanskoj Umjetničkoj galeriji. 

Brčaci će, do 10. oktobra, imati priliku da pogledaju 35 djela rađenih u ulju na platnu. Mišo Vemić laureat je prošlogodišnje “Zlatne palete”, priznanja koje Umjetnička galerija dodjeljuje za poseban doprinos u radu Međunarodne simpozijum radionice “Sava”.

- Reklama -

Kustos Umjetničke galerije Sonja Đurović rekla je da je ova izložba, simboličnog naziva “Reakcija na prazninu”, jedna od najkvalitetnijih koje su do sada prezentovane u brčanskoj galeriji. Ona je dodala da je Miomir Vemić jedan je od živih doajena crnogorske slikarske scene i umjetnik čija su djela obišla cijeli svijet.

“Konji Miše Vemića simbol su snage, izdržljivosti i moći. To su oni arhetipski, proizašli iz starih mitova i legendi, ali zauvijek živi, oni koji svojim krikom prizivaju svjetlost, oni koji neraskidivo vezani sa kočijama ljudske duše i svijesti galopiraju u vječnost. Ova nas djela opominju da uvijek sigurno držimo uzde nad životinjom u sebi jer ego je naš jahač, naš džokej, a konj vjetar emocija koje mogu izvajati čovjekovu dušu u lice sveca ali i groteskne nemani”, rekla je na svečanom otvaranju Sonja Đurović.

 

 

 

 

 

(nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime