Brčko: Otvorena izložba beogradskog majstora fotografije Rajka Karušića

U Umjetničkoj galeriji Brčko distrikta sinoć je otvorena izložba 52 fotografije autora Rajka Karišića iz Beograda – majstora fotografije, hroničara i putopisca.

Karišić je rekao da je ovo njegova 105. samostalna izložba, a čine je dva ciklusa fotografija simboličnih naziva “Kolje” i “Brod iz Jerisosa”.

- Reklama -

“Prvi ciklus je nesvakidašnja priča o našim ogradama, tarabama – kolju koje i dan danas postoji u mnogim selima. Ovo što je večeras izloženo nastalo je u proteklih petnaestak godina dok sam odlazio u meni posebno drag muzej na otvorenom `Sirogojno` kod Zlatibora i išao u cijelu zapadnu Srbiju, ali i jedan dio Bosne”, rekao je Karišić.

Kustos brčanske Galerije Sonja Đurović objasnila je da drugi ciklus, koji čine fotografije starog broda u Grčkoj, nosi poruku da ne trebamo lako odbacivati stare stvari i ljude, jer oni nose neke mudrosti, davno zaboravljene priče i vrijedne poruke.

Ovaj višestruko nagrađivani umjetnik prvi put se predstavlja brčanskoj publici, a izložba će biti otvorena do 24. oktobra.

Karišić je najavio još jednu izložbu u Brčkom krajem novembra, koja će biti posvećena manastiru Hilandar.

 

 

 

 

 

(SRNA)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime