spot_img
spot_img

Брчко: Отворена изложба “Бан Стефан Други Котроманић”

spot_img
spot_img

Поводом 700 година од почетка владавине босанског бана Стефана Другог Котроманића синоћ је у Брчком, у организацији Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“, отворена изложба „Бан Стефан Други Котроманић“ аутора Дејана Дошлића, асистента на Филозофском факултету у Бања Луци на катедри за историју.

Аутор је кроз изложбу докумената, прича и фотографија о животу и дјелу једног од највећих босанских владара приближио средњи вијек брчанској и публици у БиХ.

Испред Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ Брчко о изложби је говорио Владимир Симић, професор историје који каже да је ова изложба приређена поводом 700 година од владавине једног од најзначајнијих босанских средњовјековних владара.

„На девет паноа приказане су фотографије и текстови који говоре о утврђеним босанским градовима, о цркви босанској и босанском привредном, културном и политичком животу који је своју експанзију доживио за вријеме владавине бана Стефана Другог Котроманића“, рекао је Симић.

Симић је овом приликом подсјетио јавност да је то онај босански владар који ће поставити темеље да његов синовац Твртко Први Котроманић Босну подигне на ранг краљевства и прошири њене границе.

„Дакле, свега тога не би било да Стефан Други Котроманић није развио новчану привреду, руднике и све оно друго што се може видјети на овој изложби“, нагласио је Владимир Симић.

Аутор изложбе Дејан Дошлић истиче да је бан Стефан Други Котроманић био, не само један од најзначајнијих владара у средњовјековној Босни, него и један од најзначајнијих владара из рода Короманића.

„Покушао сам да кроз ову изложбу прикажем најбитније чињенице из његовог живота и његове дуготрајне владавине тако да имамо родословно стабло и породицу Котроманића, затим све најважније ствари о елементима његове владавине и његово територијално ширење, развој рудника и градова који падају у вријеме његове владавине, поред тога свеца заштитника средњовјековне Босне и рода Котроманића Светог Григорија чудотворца, а затим и неке феномене који су и дан данас актуелни као што су Црква босанска, Добри бошњани и на крају смрт самог Стефана Другог Котроманића“, навео је Дошлић.

Иако изложба није обимна било је потребно доста времена да се текст, слика и фотографије уклопе у једну цјелину разумљиву не само историчарима, него и посјетиоцима.

Изложба ће бити отворена до првог маја ове године у Галерији „Сава Шумановић“ у Брчком.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img