Brčko: Otvorena izložba akademskog vajara Petra Hranuelija

U Umjetničkoj galeriji Brčko distrikta BiH sinoć je svečano otvorena izložba akademskog vajara Petra Hranuelija. Petar je porijeklom sa Brača, a živi i stvara u Zagrebu.

Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Njegove skulpture našle su mjesto u mnogim privatnim kolekcijama kao i muzejskim i galerijskim zbirkama u zemlji i inostranstvu. Pored Hrvatske izlagao je u regionu, ali i u zemljama Evrope (Holandija, Danska, Engleska, Njemačka).

- Reklama -

“Izložba koju posjetioci mogu da vide u Brčkom broji 40 skulptura rađenih u mermeru, ličkom kamenu bizeku i boksitu. Njegova poetika radoznala je i provokativna. Ona odiše težnjom da pomiri animozitet između ljudske prirode, nagona koji nas vode, a koje često potiskujemo i kulture koja nerijetko propagira lažni moral,” rekla je Sonja Đurović, kustos Umjetničke galerije Brčko distrikta.

“Izložba odiše ekstravagancijom jer na neobičan način simboliše libido kao pokretača svih životnih procesa pa i onih stvaralačkih. Tijelo žene jedan je od glavnih motiva. Ona je Venera, majka, simbol života i rađanja. Venera kao simbol ženske moći stavljena je na pijedestal Petrove umjetničke poetike,” dodala je Đurović.

Izložba je otvorena do 12. maja.

 

 

 

 

 

(nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime