spot_img
spot_img

Брчко: Отворен Сајам образовања и запошљавања

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

У просторијама Омладинског центра данас је отворен Сајам образовања и запошљавања.

По четврти пут, на једном мјесту се окупило 25 послодаваца, локални привредници којима су потребни квалификовани радници, између осталог, представље су 4 средње школе и 25 факултета са подручја Брчког и околине.

Предсједник Скупштине дистрикта Брчко Синиша Милић данас је на отварању сајма изјавио да овакви догађаји, попут овог, служи да се побољша стање у запошљавању, поготову младих људи и заустави њихов одлазак.

“Већ су направљени одређени помаци. У образовању се уводе нова дефиницитарна занимања као и то да се припрема Одлука о стипендирању тих занимања”, рекао је Милић.

Директорица брчанског Завода за запошљавање Тамара Дувњак Митровић овом приликом је истакла да је сва пажња усмјерена на послодавце и незапослене особе, односно на понуду и потражњу на тржишту рада.

“Свакако је фокус на послодавцима и младим незапосленим особама. Искористићу ову прилику и рећи да је отворен данас Јавни пози за самозапошљавање за 2022. годину”, каже Тамара Дувњак Митровић.

Шеф Одјељена за образовање Зоран Булатовић је истакао да ће се од ове школске године увести нова занимања и смјерови у средњим школама.

“Углавном се ради о трогодишњим занимањима, што је показало истраживање тржишта рада на подручју дистрикта Брчко и шире. Нека од тих занимања су зидар, керамичар, руковалац грађевинских машина, пољопривредни техничар, фитофармацеут, зубно – стоматолошки техничар”, истиче Булатовић.

У име организатора Омладинског центра “Вермонт” Дамир Раденковић је рекао да су урађене анкете са преко 200 послодаваца и они су се изјаснили шта им је то потребно од образовног профила.

Он појашњава, да је присутна недовољна информисаност о пословима и могућностима зараде за одређене занатске послове, јер они имају огромне дневнице.

Циљ је могућност лакшег проналаска посла и радника, ставрање повољне радне климе, информисање о тренутном стању тржишта рада, те свршеним основница и средњошколцима омогућити информације везане за даље образовање и усавршавање. Сајам је отворен до 17 часова.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img