spot_img
spot_img

Brčko: Otkupna cijena pšenice niža i do 50 odsto u odnosu na prošlu godinu

spot_img
spot_img

Petar Bošnjaković, direktor jedne kompanije koja se bavi veleprodajom repromaterijala za poljoprivredu i uvozom i izvozom žitarica u Brčkom kaže da je cijena otkupa pšenice za 45 do 50 odsto niža u odonosu na isti period prošle godine na području Distrikta.

„Brčanski poljoprivrednici nisu zadovoljni ovogodišnjom tržišnom cijenom pšenice koja je znatno niža nego prethodnih godina. Što se tiče trenutno otkupne cijene pšenice, ona se kreće od 300 do 350 maraka po toni plus PDV, dok je prošle godine cijena bila 650 maraka po toni plus PDV“, istakao je Bošnjaković.

Najveći problem za poljoprivredne proizvođače u ovom trenutku, kako objašnjava Bošnjaković što je uloženo monogo novaca u repromaterijal kao i trud, ali po svemu sudeći ipak se neće isplatiti.

Ratar iz Brčkog Jovan Mijić kaže da nakon dvije godine, koje su bile uspješne za otkup pšenice, ova godina će se ipak pamtiti po njenom lošem rodu, ali i kvalitetu.

„Ove godine sam zasijao oko 10 hektara pšenice i prinos je veoma loš, a cijena niska. Planiram sačekati, možda dođe do porasta cijene, a za sada pšenicu ćemo iskorisiti u stočnu hranu“, naveo je Mijić.

Uprkos ovogodišnjoj niskoj cijeni otkupa pšenice, da stvar bude još nelogičnija cijene pekarskih proizvoda su i dalje u porastu.

 

 

(radiobrcko.ba)

 

 

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img