spot_img
spot_img

Brčko: Osuđeni supružnici uhapšeni u akciji Korov

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Nastavljajući procesuiranje teških krivičnih djela u vezi sa zloupotrebama opojnih droga, Tužilaštvo Brčko distrikta BiH okončalo je postupak protiv Petra i Katarine Kajkić, uhapšenih u avgustu prošle godine u operativnoj akciji Korov.

Nakon što je pred sudovima Distrikta dokazalo optužbe protiv njih, supružnici Kajkić iz G. Skakave, kod Brčkog, osuđeni su na ukupno tri godine zatvora, jer su u tom mjestu podigli više zasada Indijske konoplje.

Petar i Katarina Kajkić procesuirani su jer su od maja do avgusta prošle godine na teško pristupačnom dijelu zemljišta obraslom rastinjem podigli tri zasada Indijske konoplje. Oni su tu, do hapšenja, neovlašteno uzgajali biljku Canabis Sativa L, koja je proglašena opojnom drogom, tako što su je zasadili, skoro svakodnevno obilazili i zalijevali uz pomoć sistema za navodnjavanje. Tako su uzgojili 302 stabljike Indijske konoplje, koje su dostigle različite visine između 70 cm i 250 cm, čijim je vještačenjem utvrđeno da sadrže tetrahidrocannabinol. Usto, osuđeni su i jer su nabavili i u porodičnoj kući u G. Skakavi posjedovali predmete i supstance namijenjene uzgoju ove biljke, u kojoj je Petar držao i više komada puščanih metaka, čija nabavka građanima uopće nije dozvoljena.

Supružnici Kajkić uhapšeni su 2. avgusta prošle godine u akciji Korov, a kako posjeduju državljanstva Hrvatske i Austrije, na prijedlog Tužilaštva određen im je pritvor. Nakon pritvaranja, Tužilaštvo i Policija neodložno su nastavili voditi istragu u pravcu dokazivanja krivičnih djela neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga (iz člana 232 stav 1 Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) i nedozvoljenog držanja oružja ili eksplozivnih materija (iz člana 365 stav 1 Krivičnog zakona).

Intenzivno vođena istraga rezultirala je podizanjem i potvrđivanjem optužnice, za svega dva mjeseca od otkrivanja krivičnih djela i osumnjičenih. Tokom suđenja, Petar Kajkić zaključio je sporazum o priznanju krivice, nakon čega je za neovlaštenu proizvodnju i promet opojne droge osuđen na zatvorsku kaznu od dvije godine, dok mu je za držanje oružja izrečena novčana kazna od 500,00 KM. S druge strane, pošto je pred sudom priznala krivicu, Katarina Kajkić osuđena je na kaznu zatvora od jedne godine za neovlaštenu proizvodnju i promet opojne droge. Obje presude su u međuvremenu postale pravosnažne, dok su stabljike Indijske konoplje, sredstva za uzgoj ove biljke, kao i nedozvoljena municija, od njih trajno oduzeti.

 

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img