Brčko: Osuđen i bivši poslanik Pejo Mendeš

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH dokazalo je krivicu Peje Mendeša (52), optuženog da je prije održavanja lokalnih izbora 2020. godine pripremao izvršenje krivičnog djela prevare pri glasanju.

Za pripremanje tog krivičnog djela i trgovinu uticajem bivšem zastupniku u Skupštini Brčko distrikta BiH izrečena je jedinstvena kazna zatvora od šest mjeseci. Za krivična djela izvršena s ciljem da na izborima pribave glasove Mendešu i Hrvatskoj seljačkoj stranci, uz njega su na četiri, odnosno na dva mjeseca zatvora, osuđeni još i Jasmin Ravkić (34) i Mato Gluhaković (48).

- Reklama -

Njih je Tužilaštvo Distrikta optužilo da su u namjeri da na prevaran način osiguraju glasove prvooptuženom, kao kandidatu Hrvatske seljačke stranke za Skupštinu Distrikta i nosiocu stranačke liste, omogućili prijavljivanje većeg broja građana za glasanje iz inostranstva. Stavljeno im je na teret da su neposredno i uz pomoć trećih osoba pribavili osobne i putne isprave od većeg broja građana s prebivalištem u distriktu Brčko, te ih fotografisali radi zloupotrebe. Nakon toga su identifikacioni dokumenti tih osoba bez njihovog znanja i saglasnosti dostavljeni Centralnoj izbornoj komisiji BiH u prilogu obrazaca PRP-1 Prijava za glasanje izvan BiH. Kako sa navodi u optužnici, Mendeš je za to Ravkiću, u vezi njegovom ranijom osudom u Srebreniku, obećao korištenjem uticaja skupštinskog zastupnika i stranačke pozicije osigurati zamjenu kazne zatvora radom za opće dobro na slobodi.

Svi su optuženi i pred Osnovnim sudom Distrikta procesuirani za krivično djelo Pripremanje krivičnog djela (iz člana 333 Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH). Usto, Mendeš je optužen i za krivično djelo Primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem (iz člana 376 stav 1 Krivičnog zakona), a Ravkić za krivično djelo Davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem (iz člana 376a stav 1 Krivičnog zakona).

Nakon što su pred sudom zaključili sprorazume o priznanju krivice s Tužilaštvom, Mendeš je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od šest mjeseci. Njemu je za primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem prethodno utvrđena kazna zatvora od pet mjeseci, dok mu je za pripremanje krivičnog djela, kao i Gluhakoviću, odmjerena kazna zatvora od dva mjeseca. U odvojenom postupku Ravkiću je izrečena jedinstvena zatvorska kazna od četiri mjeseca tako što su mu prethodno utvrđene kazne zatvora od tri mjeseca za davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, odnosno od dva mjeseca za pripremanje krivičnog djela. Izuzev odluke o krivičnopravnoj sankciji, optuženi presudu mogu pobijati žalbom pred Apelacionim sudom.

 

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime