spot_img

Brčko: Osuđen za ratne zločine, zaposlen u organima uprave

Published:

spot_img

Bivši pripadnik Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) Armin Omazić, koji je osuđen za ratne zločine nad Srbima, zaposlen je u organima uprave Brčko distrikta, što je krajnje naprihvatljivo, rekao je Srni predsjednik Odbora porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Marko Grabovac.

Grabovac je rekao da Odbor raspolaže pouzdanim informacijama da je Omazić zaposlen u organima uprave Brčko distrikta.

“Odbor smatra da je krajnje neprihvatljivo i uvreda za srpske žrtve rata zapošljavanje u organima uprave Brčko distrikta ljudi koji su osuđeni za ratne zločine nad Srbima u proteklom ratu”, rekao je Grabovac, prenosi SRNA.

Osnovni sud u Brčkom je 2015. godine prvostepeno osudio Asmira Tatarevića na dvije godine zatvora, a Armina Omazića na 18 mjeseci za ratne zločine nad Srbima tokom 1992. godine u logorima u Gornjem Rahiću i Gornjem Zoviku.

Tatarević je bio pratilac komandata 108. brigade HVO-a, a Omazić vojni policajac.

Apelacioni sud Brčko distrikta BiH je 19. novembra 2015. godine odbio kao neosnovanu žalbu branioca Omazića i potvrdio prvostepenu presudu.

Ustavni sud BiH je 6. juna 2018. godine odbio kao neosnovane apelaciju Armina Omazića protiv presude Apelacionog suda Brčko distrikta.

Oglasio se i Milić

Gradonačelnik Brčkog Siniša Milić smatra besmislenom činjenicu da zakonski propisi Distrikta omogućavaju radni angažman osoba osuđenih za ratni zločin, ali i druga krivična djela sa zatvorskom kaznom, prenosi Radio Brčko.

On je rekao da mu je poznato da u Vladi radi osoba koja je bila osuđena za ratne zločine na području Distrikta, te istakao da Zakon o državnoj službi, usvojen 2014. godine, nije regulisao ovo veoma važno pitanje.

Naglasio je da će on lično, u okviru izmjena ovog zakona, predložiti amandman o prekidu radnog odnosa sa svim osobama za koja se utvrdi da su bile osuđene na zatvorsku kaznu.

Podsjećamo, krajem prošle godine, na inicijativu vladajuće većine, u Brčko distriktu usvojene su izmijene Zakona o Vladi, prema kojem lica osuđena na šest mjeseci i dalje mogu obavljati javni posao. Opozicija je tada upozoravala da je ovakva izmjena nestatutarna i nasilje nad pravdom.

(SRNA/radiobrcko.ba/nula49.com)

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img