spot_img
spot_img

Брчко: Оптужница због отмице и изнуђивања новца

spot_img
spot_img

Тужилаштво Брчко дистрикта БиХ подигло је оптужницу против Суана Халиловића (43)* и Сенада Мушановића (39)* због отмице и изнуђивања новца почињених током 2019. године на штету А.Љ. из Брчког. Оптужницу против њих двојице за кривична дјела отмице и изнуде, Тужилаштво је доставило Основном суду Брчко дистрикта БиХ, гдје је у цијелости потврђена.

Халиловић и Мушановић оптужени су да су у јуну 2019. године, у ноћним сатима, испред куће оштећеног у Брчком, најприје отели А.Љ, угурали га у аутомобил, а затим га одвезли у шуму Врановача, гдје су га присилили да им открије мјесто на које је за Хајрудина Турсуновића сакрио опојну дрогу. Како је наведено у оптужници, ту су га извели ван и испитивали озбиљно пријетећи да ће га бацити у бунар, уколико не каже гдје се налази пакет који је претходну ноћ покупио, физички га ударали и гурали према бунару да га баце. Усљед бојазни за властити живот А. је био присиљен одвести их до мјеста Брка, гдје се налазила закопана опојна дрога амфетамин у количини од око 800 грама, коју је по њиховом захтјеву ископао, поредао и пребројао, да би је они узели и однијели са собом – наведено је у оптужници. Усто, Халиловића се терети да је у октобру исте године, по налогу Турсуновића, изнудио пријенос власништва на некретнини у Брки с имена А. на име Турсуновићеве мајке, по основу наводног дуга А. према Турсуновићу. А. је био присиљен закључити уговор о продаји његове земљишне парцеле, усљед страха и озбиљне пријетње да ће га поновно отети, пријетити и злостављати, јер га је Суан тражио и пријетио ”да ће га убити људи, да преда новац или плац”.

Након проведене истраге, Тужилаштво је подигло оптужницу оптуживши Халиловића и Мушановића за кривична дјела Отмице (из члана 177 став 2 Кривичног закона Брчко дистрикта БиХ) и Изнуде (из члана 289 Киривчног закона). Ради испитивања, Халиловић је у просторије Тужилаштва доведен из казнено-поправног дома, гдје због отмице и убиства Едина Зејћировића из новембра 2019. године издржава казну дуготрајног затвора у трајању од 36 година. С друге стране, Тужилаштво пред Основним судом води поступак против Хајрудина Турсуновића* по оптужници за организирани криминал у вези с прометом опојних дрога. Према наводима оптужбе, он је био организатор групе која се терети да је од 2018. г. до априла 2021. г. на подручју диситрикта Брчко и Тузланског кантона прометовала преко стотину килограма опојних дрога марихуана, амфетамин и ецстасy. Како се наводи у оптужници, они су новац од продаје предавали Турсуновићу или лицу које би он послао пријетећи убиством оном ко га спомене полицији или тешким тјелесним повређивањем ако преузме дрогу без његовог знања или му не преда новац. Турсуновић и чланови групе коју је организирао ухапшени су у априлу прошле године, када су Тужилаштво и Полиција Дистрикта спровели оперативну акцију кодног назива Кланац, након које су притворени, а затим убрзо и оптужени, те изведени пред суд.

*Предузимање радњи кривичног гоњења према одређеном лицу не значи да је то лице заиста и одговорно за почињење кривичног дјела. Према принципу пресумпције невиности, свако се сматра невиним за кривично дјело док се правоснажном пресудом не утврди његова кривица.

 

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img