spot_img

Brčko: Optužnica protiv Osmana Husejnovića za pokušaj ubistva

Published:

spot_img

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv Osmana Husejnovića (32)* zbog sumnje da je u martu ove godine u brčanskom naselju Prutače hicima iz pištolja pokušao ubiti N. A. Protiv Husejnovića, koji je deset puta osuđivan za imovinska i krivična djela s elementima nasilja, optužnicu je potvrdio Osnovni sud distrikta Brčko.

Husejnović je optužen da je 10. marta, oko 03.00 sata u naselju Prutače, u neposrednoj blizini trgovačkog objekta Omer prom, iz pištolja kojeg je nelegalno posjedovao, pucao na N. A. u namjeri da ga liši života. Husejnoviću se stavlja na teret da je na oštećenog, koji se tu dovezao i zaustavivši automobil kod navedenog objekta krenuo prema njemu, ispalio dva hica od kojih je jedan pogodio oštećenog u predjelu stomaka nanijevši mu teške tjelesne povrede opasne po život. Nakon toga, on se automobilom udaljio u nepoznatom pravcu, dok je oštećeni prevezen u brčanski medicinski centar – navodi se u optužnici. Događaju kvalificiranom kao pokušaj ubistva prethodila je kraća rasprava između njih dvojice kojom su nastavili međusobni konflikt ranije započet u Brčkom.

Husejnovića je ubrzo uhapsila brčanska policija i odmah ga predala Tužilaštvu koje je zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenog predložilo sudu da mu odredi pritvor. Nakon provedene istrage, Tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv Husejnovića tereteći ga za krivično djelo ubistva (iz člana 163 stav 1 Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH), u pokušaju, kao i za krivično djelo neovlaštene nabavke, držanja ili prodaje oružja ili bitnih dijelova za oružje (iz člana 65 Zakona o oružju i municiji Brčko distrikta BiH).

Optužnicom koju je sud u cijelosti potvrdio Tužilaštvo je zatražilo da se, izricanjem mjere sigurnosti oduzimanja predmeta, od optuženog oduzme pištolj marke CZ M70 kalibra 7,65 mm.

*Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenom licu ne znači da je to lice zaista i odgovorno za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

 

 

 

 

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img