Brčko: Optužnica protiv bivših skupštinskih zastupnika Bogićevića i Kojića

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv bivših skupštinskih zastupnika Radoslava Bogićevića (69)* i Nenada Kojića (57)* zbog sumnje da su prije lokalnih izbora 2020. godine u Brčkom pripremali izvršenje krivičnog djela prevare pri glasanju.

Oni su optuženi su da su pribavljanjem ličnih dokumenata trećih lica i njihovim prijavljivanjem za glasanje iz inostranstva stvarali uslove da se na prevaran način glasa umjesto prijavljenih građana.

- Reklama -

Sumnja se da su zajedno i po prethodnom dogovoru, tadašnji zastupnici u Skupštini Distrikta Bogićević i Kojić, s ponovnim kandidaturama na te funkcije, lično ili posredstvom trećih lica pribavili, a zatim zloupotrijebili kopije ličnih karti većeg broja građana prijavivši ih za glasanje iz inostranstva. Kako se navodi u optužnici, to su učinili u namjeri da za politički subjekt Narodni demokratski pokret i za sebe kao kandidate te političke stranke pribave veći broj glasova tako što bi, umjesto građana prijavljenih za glasanje iz inostranstva, glasali oni ili njima poznata lica.

Kako je to ranije učinilo u više sličnih slučajeva, Tužilaštvo Distrikta sprovelo je istragu i podiglo optužnicu tereteći osumnjičene za nabavku sredstava i preduzimanje drugih radnji kojima se stvaraju uslovi za učinjenje krivičnog djela prevara pri glasanju. Pred Osnovnim sudom Distrikta koji je potvrdio optužnicu, Bogićević i Kojić optuženi su za krivično djelo Pripremanje krivičnog djela (iz člana 333 Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH).

*Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenom licu ne znači da je to lice zaista i odgovorno za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime