spot_img
spot_img

Брчко: Оптужени да су нечовјечно поступали према заробљеном припаднику ХВО-а

spot_img
spot_img
spot_img

Тужилаштво Брчко дистрикта БиХ подигло је оптужницу против Пантелије Ћургуза и Жељка Слијепчевића због основане сумње да су у септембру 1994. године у Крепшићу код Брчког мучили заробљеног припадника ХВО-а и нечовјечно поступали према њему као ратном заробљенику.

Ћургуз (61) и Слијепчевић (54), оба из Козарске Дубице, оптужени за насиље против живота и тијела, окрутно поступање и мучење према припаднику Хрватског вијећа одбране Орашје И.С., кога је приликом покушаја преласка борбене линије ка Брчком заробила Војска Републике Српске. Они се терете се да су, као припадници 11. Козарско-Дубичке бригаде ВРС-а, оштећеном који је био затворен у приватним објектима у Крепшићу код Брчког, везаном наносили ударце по лицу и тијелу, испитујући га тако до признања о злочинима према српском становништву.

Првооптужени Ћургуз, тадашњи начелник штаба бригаде и другооптужени Слијепчевић, референт за безбједност, оптужени су да су као саизвршиоци вршили мучење, нечовјечно поступање и наношење великих патњи и повреде тјелесног интегритета заробљеном. Оптужницу против њих за кривично дјело ратног злочина против ратних заробљеника из члана 144 Кривичног закона СФРЈ Тужилаштво је доставило на даљни поступак Основном суду Брчко дистрикта БиХ, гдје је у цјелости потврђена.

Подсјећања ради, оштећени у овом предмету И.С. је почетком 2013. године пред правосуђем Дистрикта правоснажно ослобођен оптужби за ратне злочине против цивилног становништва на подручју Посавине, у околини Брчког, по преузетој оптужници Основног војног тужилаштва Бања Лука из 1996. године.

Предузимање радњи кривичног гоњења према одређеној особи не значи да је та особа заиста и одговорна за почињење кривичног дјела. Према принципу пресумпције невиности, свако се сматра невиним за кривично дјело док се правоснажном пресудом не утврди његова кривица.

 

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img