Brčko: Optužen da je izazvao saobraćajnu nezgodu u kojoj je teško povrijeđena maloljetna učenica

Tužilaštvo Brčko distrikta podiglo je optužnicu protiv brčaka M.D.* (40) zbog sumnje da je prije mjesec i po dana u blizini tehničke škole u ovom gradu izazvao saobraćajnu nezgodu u kojoj je teško povrijeđena malodobna učenica.

Zbog kršenja saobraćajnih propisa on je optužen za ugrožavanje javnog saobraćaja kojim je oštećena, uz gubitak svijesti, zadobila teške i po život opasne tjelesne povrede.

M.D. se tereti da je 7. oktobra, oko 07:00 sati, vozeći se putničkim motornim vozilom Citroen Xsara ulicom R. DŽ. Čauševića prema zgradi doma zdravlja propustio obratiti pažnju na djecu, koja su se kretala pješačkim prelazom prema srednjoj tehničkoj školi.

Sumnja se da, pri brzini od oko 52 km/h, on uopće nije niti preduzeo radnju kočenja kojom je mogao izbjeći nalet automobila u tijelo maloljetne pješakinje, koja se kretala duž obilježenog pješačkog prelaza. U saobraćajnoj nezgodi, 15-godišnja učenica zadobila je teške tjelesne povrede zbog kojih je izvjesno vrijeme nakon nezgode i tokom bolničkog liječenja bila bez svijesti.

U saradnji s Policijom Distrikta, Tužilaštvo je sprovelo intenzivnu i sveobuhvatnu istragu tokom koje su odmah zabilježeni tragovi na licu mjesta saobraćajne nezgode, a ubrzo potom uzete izjave svjedoka očevidaca i sprovedena saobraćajna i medicinska vještačenja. Istragom je nesporno utvrđeno kršenje elementarnih saobraćajnih propisa u upravljanju vozilom od strane osumnjičenog, koje je za posljedicu imalo prouzrokovanje saobraćajne nezgode i povređivanje malodobne učenice – navodi se u optužnici podignutoj nakon nepunih mjesec i po dana.

Optužnicu protiv M.D. za krivično djelo ugrožavanja javnog saobraćaja (iz člana 326 stav (3) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) Tužilaštvo je dostavilo na daljnji postupak Osnovnom sudu Distrikta, gdje je i potvrđena.

*Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenom licu ne znači da je to lice zaista i odgovorno za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime