Brčko: Olujno nevrijeme napravilo štetu u poljoprivredi

Oko 20 odsto parcela zasijanih pšenicom i ječmom, koje poljoprivrednici nisu stigli obraditi tokom žetve, pretpjelo je veliku štetu zbog olujnog nevremena koje je pogodilo Brčko.

“Tokom oluje dosta neobrađenih parcela pšenice i ječma su su polegle i pitanje je koliko ćemo moći koristiti te kulture. Možda za stočnu hranu ali i to je malo vjerovatno”, rekao je za Radio Brčko poljoprivrednik i predsjednik Udruženja “Sava” Brezovo Polje Drago Novaković.

- Reklama -

On dodaje da je pored pšenice i ječma, stradao i kukuruz, poleglo je oko 20 do 30 odsto kukuruza na svakoj parceli, uništeni i polomljeni su i pojedini voćnjaci, dok je bez veće šete prošla soja.

“Prilikom vjetra i oluje poleglo je dosta tih parcela pšenica i ječma, sad čekamo ljepše vremenske uslove pa da vidimo kako ćemo to riješiti”, rekao je Novaković.

On naglašava da ne vjeruje da će preostali dio ječma i pšenice biti iskoristiv, pa čak ni za stočnu hranu.

Dodaje i da, ako se i izuzme nedavno olujno nevrijeme, 2019. godina generalno nije ni bila povoljna za poljoprivrednike.

S obzirom da je i sam poljoprivrednik, Novaković ističe da je ove godine posijao oko 16 hektara strnih žitarica, ali da je, prema trenutnoj procjeni, u gubitku oko 50 odsto.

Dodaje da ništa bolje nisu prošli ni ostali poljoprivredni proizvođači.

 

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime