spot_img
spot_img

Брчко: Око 12.000 обољелих од дијабетеса

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

На подручју дистркта Брчко има око 12.000 обољелих од дијабетеса, више од хиљаду људи је на инсулинској терапији, а све је више дјеце која оболијевају, изјавио је данас предсједник Удружења дијабетичара у дистрикту Ђорђе Вуковић.

Вуковић је истакао да 100 има дијабетес типа један, а да забрињава пораст дијабетеса два код дјеце и младих што је раније била ријетка појава.

“То се сада дешава због нездравог стила живота. Зато истичемо да је превенција јако важна у борби против ове болести”, рекао је Вуковић и додао да се број обољелих од дијабетеса повећао након епидемије вируса корона.

Он је рекао новинарима да обољели од дијабетеса типа један у дистрикту имају право на бесплатне сензоре за мјерење нивоа шећера у крви, да им је то омогућено захваљујући Влади и Скупштини дистрикта, по чему су једини у БиХ.

“Све особе на инсулинској терапији имају право на бесплатне тракице. Надамо се да ће се листа продужити. Ми смо у дистрикту, што се тиче здравствене заштите обољелих од дијабетеса, на нивоу ЕУ”, истакао је Вуковић.

Шеф Службе за здравствену заштиту Фонда здравственог осигурања Брчко дистрикта Лидија Љубојевић рекла је да се годишње из буџета дистрикта издвоји око 2.500.000 КМ за лијечење дијабетес мелитуса лијековима са есенцијалне листе, рачунајући инсулин и оралне антидијабетике.

Она је додала да је Фонд здравственог осигурања отворен за невладин сектор, као и да уводе нову терапију и прате трендове.

Шеф Одјељења за здравство и остале услуге брчанске Владе Сеад Шадић подсјетио је на усвојени акт са превентивним програмима с циљем да се смањи стопа обољелих од дијабетеса, као и да је у плану оснивање центра који ће се бавити спречавањем развоја дијабетеса код дјеце.

Удружење дијабетичара Брчко дистрикта данас је на Тргу младих обиљежило Свјетски дан борбе против дијабетеса, те су за грађане организовали бесплатно мјерење нивоа шећера у крви, крвног притиска, минералног статуса, еластичности вена као и тјелесне тежине и висине, уз одређивање индекса тјелесне масе.

Обиљежавање Свјетског дана борбе против дијабетеса чланови Удружења завршили су “Шетњом до здравља”.

Активности о овој теми се настављају у петак, 18. новембра, када ће бити панел-дискусија на којој ће се говорити о преддијабетесу, повезаности дијабетеса са гојазношћу, трошковима лијечења и превенцији.

 

 

 

(rtvhit.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img