Brčko: Održani jesenji “Dani voća”

S ciljem promocije Brčko distrikta kao mjesta tradicionalno kvalitetne proizvodnje i prerade voća, u Distriktu su i ove jeseni održani „Dani voća“, privredno – turistička manifestacija koja je po prvi put organizovana prošle godine.

Uz pedesetak izlagača voća, sadnog materijala, voćnih i pčelinjih proizvoda iz BiH, Hrvatske i Srbije, „Dani voća“ privukli su i pažnju predstavnika opština Osečina i Blace iz Srbije.

- Reklama -

– Osečina i Blace su vodeće u oblasti proizvodnje i plasmana šljive na inostrana tržita i zašto da ne učimo od onih koji su najbolji u ovoj oblasti. Osečina ima više od 200 sušara, dok mi u Brčkom imamo tri do četiri i naravno da je bolje plasirati taj poluproizvod nego svježu šljivu – rekao je Siniša Milić, gradonačelnik Brčko distrikta.

Podsjetio je da Brčko godišnje izdvaja oko deset miliona KM za podsticaj u poljoprivredi, od čega je oko 1,5 milona KM za voćarstvo, a od ove godine izdvaja se i 500.000 KM za samozapošljavanje u poljoprivredi.

– Ovakve manifestacije su prilika da naši sugrađani koji traže vlastiti radni angažman prepoznaju priliku i zasnuju vlastiti biznis u oblasti poljoprivredne proizvodnje – istakao je Milić.

Predsjednik opštine Osečina Dragan Aleksić smatra da je razmjena iskustava u proizvodnji voća i organizovanju ovakvih sajmova od velikog značaja za unapređivanje voćarstva.

-Veliki smo proizvođači kupine, maline i šljive u zapadnoj Srbiji. Možda nismo najveći proizvođaći šljive, ali smo najveći proizvođači suve šljive. Polovina suve šljive koja se izveze iz Srbije ide iz naše opštine – rekao je Aleksić. Naglasio je da Srbija daje veliki značaj proizvodnji i preradi voća i sajmu šljive u Osečini, koji je ove godine posjetio i gradonačelnik Brčkog.

Brčanski voćari u ovom sajmu vide potvrdu perspektivi voćarstva na ovom području i vjeruju da u narednim godinama mogu doći do rezultata kakve u proizvodnji i izvozu imaju Osečina i druge opštine koje su uspješne u proizvodnji i preradi voća.

– U Brčko distriktu se između 80 i 90 odsto uzgaja šljiva, dok su ostalo druge vrste voća. Zadovoljni smo podsticajima koji su među najvećim u regionu i to moramo kad – tad iskoristiti – rekao je Savo Lukić, predsjednik „Voćnog kluba” Brčko distrikta.
On smatra da je u cilju unapređenja voćarstva u Brčkom potrebno uraditi reviziju voćnjaka.

-Komisija stručnjaka treba da obiđe sve voćnjake u Brčko distriktu i na osnovu analize ocijeni koju prizvodnju voća treba podsticati, a koju treba ukinuti – predlaže Lukić.

Bakija Ribić, voćar i predsjednik Udruženje „Savremeni voćar“ iz Šatorovića, kaže da su „Dani voća“ prilika da voćari pokažu da u Brčko distriktu ima zdrave hrane u izobilju.

-Šljiva je bezdimno sušena, jabuka je neprskana skladištena, pekmezi su prerađeni bez šećera i konzervansa – kaže Ribić koji uzgaja više vrsta voća, od rane jagode, trešnje, do šljive. Ovu godinu ocijenio je dobrom i rodnom, ali im je račune pomrsio loš plasman.

-Izvoznici i domaće kompanije koje mogu da to prerade nisu bile zainteresovane. Imali su ponudu u izobilju i skresali su cijene – kaže Ribić.

„Dane voća“ u Brčkom organizovao je „Voćni klub“ pod pokroviteljstvom kabineta gradonačelnika Brčko distrikta, a osim sajma obilježila su ga i stručna predavanja.

Sajmovi u Distriktu

U Brčkom je nedavno održan sajam pčelarstva, a pored sajma voćarstva ovih dana održan je i sajam preduzetništva, dok se u novembru očekuju privredni sajam kao i „Biznis forum“.

-Sve su to manifestacije koje doprinose ovoj zajednici i vjerujem da je riječ o jednom pozitivnom pomaku kada je u pitanju Distrikt Brčko. Dolazak gostiju iz susjednih država i opština je pokazatelj da Distrikt postaje sve više interesantan – rekao je Milić.

 

 

 

 

 

(srpskainfo.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime