spot_img
spot_img

Брчко: Одржани јесењи “Дани воћа”

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

С циљем промоције Брчко дистрикта као мјеста традиционално квалитетне производње и прераде воћа, у Дистрикту су и ове јесени одржани „Дани воћа“, привредно – туристичка манифестација која је по први пут организована прошле године.

Уз педесетак излагача воћа, садног материјала, воћних и пчелињих производа из БиХ, Хрватске и Србије, „Дани воћа“ привукли су и пажњу представника општина Осечина и Блаце из Србије.

– Осечина и Блаце су водеће у области производње и пласмана шљиве на инострана тржита и зашто да не учимо од оних који су најбољи у овој области. Осечина има више од 200 сушара, док ми у Брчком имамо три до четири и наравно да је боље пласирати тај полупроизвод него свјежу шљиву – рекао је Синиша Милић, градоначелник Брчко дистрикта.

Подсјетио је да Брчко годишње издваја око десет милиона КМ за подстицај у пољопривреди, од чега је око 1,5 милона КМ за воћарство, а од ове године издваја се и 500.000 КМ за самозапошљавање у пољопривреди.

– Овакве манифестације су прилика да наши суграђани који траже властити радни ангажман препознају прилику и заснују властити бизнис у области пољопривредне производње – истакао је Милић.

Предсједник општине Осечина Драган Алексић сматра да је размјена искустава у производњи воћа и организовању оваквих сајмова од великог значаја за унапређивање воћарства.

-Велики смо произвођачи купине, малине и шљиве у западној Србији. Можда нисмо највећи произвођаћи шљиве, али смо највећи произвођачи суве шљиве. Половина суве шљиве која се извезе из Србије иде из наше општине – рекао је Алексић. Нагласио је да Србија даје велики значај производњи и преради воћа и сајму шљиве у Осечини, који је ове године посјетио и градоначелник Брчког.

Брчански воћари у овом сајму виде потврду перспективи воћарства на овом подручју и вјерују да у наредним годинама могу доћи до резултата какве у производњи и извозу имају Осечина и друге општине које су успјешне у производњи и преради воћа.

– У Брчко дистрикту се између 80 и 90 одсто узгаја шљива, док су остало друге врсте воћа. Задовољни смо подстицајима који су међу највећим у региону и то морамо кад – тад искористити – рекао је Саво Лукић, предсједник „Воћног клуба” Брчко дистрикта.
Он сматра да је у циљу унапређења воћарства у Брчком потребно урадити ревизију воћњака.

-Комисија стручњака треба да обиђе све воћњаке у Брчко дистрикту и на основу анализе оцијени коју призводњу воћа треба подстицати, а коју треба укинути – предлаже Лукић.

Бакија Рибић, воћар и предсједник Удружење „Савремени воћар“ из Шаторовића, каже да су „Дани воћа“ прилика да воћари покажу да у Брчко дистрикту има здраве хране у изобиљу.

-Шљива је бездимно сушена, јабука је непрскана складиштена, пекмези су прерађени без шећера и конзерванса – каже Рибић који узгаја више врста воћа, од ране јагоде, трешње, до шљиве. Ову годину оцијенио је добром и родном, али им је рачуне помрсио лош пласман.

-Извозници и домаће компаније које могу да то прераде нису биле заинтересоване. Имали су понуду у изобиљу и скресали су цијене – каже Рибић.

„Дане воћа“ у Брчком организовао је „Воћни клуб“ под покровитељством кабинета градоначелника Брчко дистрикта, а осим сајма обиљежила су га и стручна предавања.

Сајмови у Дистрикту

У Брчком је недавно одржан сајам пчеларства, а поред сајма воћарства ових дана одржан је и сајам предузетништва, док се у новембру очекују привредни сајам као и „Бизнис форум“.

-Све су то манифестације које доприносе овој заједници и вјерујем да је ријеч о једном позитивном помаку када је у питању Дистрикт Брчко. Долазак гостију из сусједних држава и општина је показатељ да Дистрикт постаје све више интересантан – рекао је Милић.

 

 

 

 

 

(srpskainfo.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img