spot_img
spot_img

Brčko: Održana Specijalna olimpijada/Inkluzivne igre za djecu sa poteškoćama u razvoju

spot_img
spot_img

U okviru projekta Moving us closer (Zbližimo se) koji realizuje Populacijski fond Ujedinjenih nacija u BiH danas je u Trećoj osnovnoj školi održana Specijalna olimpijada/Inkluzivne igre za djecu sa poteškoćama u razvoju na kojoj je učešće uzelo više od 100 učesnika i preko 50 takmičara.

Pobjednici Sportske olimpijade/Inkluzivne igre u Brčkom i nosioci prvog mjesta su učesnici iz Sarajeva, dok je drugo mjesto zauzela ekipa iz Banja Luke. Treće mjesto pripalo je domaćoj ekipi iz Brčkog.

„Drago nam što je je naša škola domaćin četvrtog po redu takmičenja u okviru ovog projekta, a pored takmičara iz Brčkog učestvovali su još timovi iz Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Banja Luke, Bosanskog Petrovca i Tuzle, a takmičenje je održano u košarci, revijalnim utakmicama u fudbalu, inkluzivnim igrama kao i savladavanju terena sa raznim preprekama“, rekao je Vladimir Simić, direktor Treće osnovne škole.

Prema njegovim riječima takmičenje je od izuzetnog značaja kako za djecu tako i za njihove roditelje jer imaju priliku vidjeti da njihova djeca mogu ravnopravno bez problema učestovati u sportskim aktivnostima kao i njihovi vršnjaci.

Menadžer Populacijskog fonda Ujedinjenih nacija u BiH Hektor Ramirez rekao je da osim sportskog dijela projekat ima za cilj jačanje inkluzivnosti, tolerancije i suživota.

„Veoma mi je drago što sam imao priliku prisustvovati ovom sportskom događaju koji okuplja djecu raznih dobnih skupina, a iskrena namjera Populacijskog fonda jeste da se ulože napori kako bi se obezbijedilo okruženje u kome nijedna osoba ne bi bila diskriminisana na bilo koji način. U projekat su uključene marginalizovane osobe kao i osobe sa invaliditetom“, dodao je Ramirez.

Kada Delić Selimović, izvršna direktorica Specijalne olimpijade u BiH kazala je da je Specijalna olimpijada akreditovani član Evropske i Svjetske Specijalne olimpijade za sprovođenje programskih aktivnosti za osobe sa poteškoćama u razvoju i da je ovo takmičenje najbolji primjer inkluzije.

„Nakon Sportske olimpijade krajem ovoga mjeseca održat će se radionica za mlade i očekujemo karavanu Italijanske kuhinje koja će posjetiti gradove koji su učestovali na ovom projektu“, dodao je Miroslav Geljić šef Odjeljenja za evropske integracije i međunarodnu saradnju u Vladi Brčko distrikta.

Projekat „Zbližimo se“ u okviru kojeg se odvija Specijalna olimpijada/Inkluzivne okuplja mlade sa poteškoćama u razvoju s ciljem pokretanja pozitivnih promjena u lokalnim zajednicama i zbližavanje djece kroz sportske aktivnosti. Specijalna olimpijada u Brčkom je održana u saradnji Odjeljenja za Evropske integracije i međusobnu saradnju i Ambasade Italije.

 

 

 

 

(radiobrcko.ba)

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img