Brčko: Održana radionica “Sigurnost na putevima”

Obilježavanje UN Sedmice globalne sigurnosti u saobraćaju je u toku.  Tim povodom, u sklopu mini kampanje “Road Safety” danas je u Dnevnom centru za djecu uključenu u život i/ili rad na ulici održana radionica na temu “Sigurnost na cesti”. Radionica je održana u sardanji sa organizacijom “Save the Children” i AMS za područje RS i Brčko distrikta BiH.

Ovom prilikom je predavač  Darko Stanković, master inženjer saobraćaja, približio saobraćajne propise korisnicima Dnevnog centra, te na veoma zanimljiv i ilustrativan način objasnio važnost poštovanja istih. Radionici je prisustvovala i gosp. Dragica Radivojević, sekretar auto-moto društva Donji Žabar.

- Reklama -

O mini kampanji

Generalna skupština Ujedinjenih Nacija je period od 2011. do 2020. godine proglasila decenijom djelovanja na sigurnost drumskog saobraćaja, prepoznavajući ogroman globalni problem smrtnosti i ozljeđivanja na putevima. Ovim se daje prioritet prevenciji i sigurnosti u saobraćaju kako bi se spasili milioni života, te spriječila milionska ozljeđivanja i invaliditeti.

Prema predviđanjima u deceniji od 2011. do 2020. godine, uz angaživanje svih relevantnih institucija na prevenciji saobraćajnig nezgoda na putevima, može se spriječiti stradanje 5 miliona života i teško povređivanje 50 miliona osoba.

Globalna kampanja Ujedinjenih nacija na putevima se zvanično obilježava u mjesecu maju svake druge godine i nije predviđena za 2018.godinu, ali je odlučeno da organizacija “Save the Children“, a uz podršku BIHAMK za područje FBiH i AMS RS za područje RS i Brčko distrikta BiH, te Omladinskog centra “Vermont”  žele da doprinesu podizanju svijesti.

 

 

 

 

 

(nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime