spot_img
spot_img

Брчко: Одржана радионица о родно заснованом насиљу

spot_img
spot_img

Комисија за равноправност полова и Комисија за заштиту људских права Скупштине Брчко дистрикта у сарадњи с Мисијом ОЕБС-а организовале су данас радионицу „Облици родно заснованог насиља с посебним освртом на анализу и мјере заштите од сексуалног узнемиравања“.

Предсједавајућа Комисије за равноправност полова Ина Памукчић истакла је да је на радионици разговарано о мјерама заштите које су на снази и механизмима којима се оне могу унаприједити ради заштите жртава сексуалног узнемиравања.

Предсједавајућа Комисије за заштиту људских права Милијана Симић рекла је да је циљ да институције Брчко дистрикта и на државном нивоу успоставе боље механизме за пријаву сексуалног узнемиравања, прилагоде их и учине доступним лицима која су у неповољном положају, као што су лица са инвалидитетом или припадници националних мањина.

„Знамо да данас и у пословном и у образовном свијету немамо довољно података и о томе се довољно не разговара. Ако нема пријављених случајева не значи да ти случајеви не постоје“, истакла је Симићева.

Анализа података ОЕБС-овог истраживања о насиљу над женама у БиХ у којем је учествовало више од 2300 жена у доби између осамнаест и седамдесет четири године, показала је да је сексуално узнемиравање други најзаступљенији облик насиља над женама и да мали број жена пријављује овај облик насиља.

Лејла Мамут, службеник за родна питања и питања младих при Мисији ОЕБС-а у БиХ, рекла је да од десет жена свака трећа доживи сексуално узнемиравање од петнаесте године живота и да су одређене групе жена више изложене сексуалном узнемиравању, као што су младе жене с нестабилним запослењем, затим оне које припадају мањинским групама, повратнице, интерно расељене жене и слично.

„Забрињавајуће је што мало више од два одсто жена пријави сексуално узнемиравање полицији и да у БиХ постоји најмањи проценат пријава ове врсте насиља у поређењу са осталим земљама западног Балкана и ЕУ“, истакла је Мамутова.

Она је додала да је потребно промијенити кривичне законе који не третирају овај облик насиља јер само Закон о равноправности полова БиХ сексуално узнемиравање третира као кривично дјело док остали закони нису усклађени с тим законом и са Истанбулском конвенцијом.

Комисије ће у сарадњи с Мисијом ОЕБС-а спровести у институцијама Брчко дистрикта анонимну анкету о сексуалном узнемиравању након чега ће организовати адекватну обуку за све запослене ради подизања свијести о овом облику насиља и његовој пријави.

Радионица је одржана у оквиру кампање „Шеснаест дана активизма против родно заснованог насиља“.

Присуствовали су јој представници Мисије ОЕБС-а заједно са шефом Канцеларије у Брчком Сабрином Шример, затим представници Канцеларије градоначелника, Владе, Тужилаштва и Полиције Брчко дистрикта, Савјета младих као и Савјета националних мањина, те Психолошког центра „Сиријус“ Брчко, Удружења жена „Бошњакиња“ и Омладинског центра „Вермонт“ из Брчког.

 

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img