spot_img
spot_img

Брчко: Одржана радионица “Дневник Ане Франк”

spot_img
spot_img

У суботу, 26. марта 2022. године, у просторијама ХКД Напредак у Брчком одржана је радионица под називом „Дневник Ане Франк“.

Учествовали су ученици трећих разреда средњих школа Брчко дистрикта. Циљ је радионице био разумјети до чега може довести системска мржња према једној групи у друштву која се разликује по вјери, нацији или некој другој припадности.

Ученици који су учествовали у радионици су ученици трећих разреда наших средњих школа, а изабрани су у сарадњи с наставницима конфесионалних вјеронаука и с наставницом предмета етика из гимназије. Радионицу је осмислио и водио Иван Шарчевић, наставник католичке вјеронауке.

На почетку радионице ученици су погледали филм „Кратки живот Ане Франк“ чији је аутор „Кућа Ане Франк“. Овим кратким филмом могао се добити осјећај времена у којем нацистички режим долази на власт у Њемачкој и разлози због којих су почели с прогоном Жидова. Филм јако добро предочава што дјевојчица Анна осјећа и што проживљава за вријеме сакривања од прогона. Након гледања филма, ученици су подијељени у пет скупина, у којима су заједно одговарали на припремљена питања, те су након заједничког рада излагали резултате.

Могло се примијетити како су ученици разумјели патњу једног народа који је био прогоњен само због своје припадности одређеној друштвеној групи и да ће закључке понијети у свој живот.

Ово је друга радионица на исту тему одржана у организацији ХКД Напредак из Брчког.

Прошле се године, због пандемије, одржала на рођендан Ане Франк. Ове је године план био одржати радионицу у јануару поводом Међународног дана сјећања на холокауст. Но, због истог разлога као и прошле године, радионица је одгођена за март, мјесец у којем је трагично завршио живот Ане Франк.

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img