spot_img
spot_img

Брчко: Одржана промоција романа “Кћери Светог Василија”

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

У Брчком је синоћ промовисан роман “Кћери Светог Василија”, аутора Љиљане Хабјановић Ђуровић који је посветила блаженопочившем митрополиту црногорско-приморском Амфилохију.

Ђуровићева је рекла да је митроплит Амфилохије био њен духовник, те да је за све романе од “Петкане” па до “Кћери Светог Василија” добила благослов управо од овог митрополита, који их је први читао у рукопису, а за неке је написао предговор.

“Увијек када је прочитао рукопис осјећала сам се сигурније и знала сам да са том књигом могу да изађем пред људе и пред Бога”, рекла је Ђуровићева новинарима.

Она је истакла да је у роману “Кћери Светог Василија” писала и о темама које су митрополиту Амфилохију биле лично значајне и против којих се залагао као што је братски сукоб у Црној Гори и чедоморство.

“Док сам писала роман осјећала сам митрополитово живо присуство. Он би знао да каже ако не стигнем да прочитам књигу у рукопису, читаћу је преко Вашег рамена. Мислим да је ову књигу читао преко мог рамена. Митрополит ми страшно недостаје и не можеш да престанеш неког само зато што није жив. Мислим да је митрополит увек, не само са мном него са свима нама”, поручила је Ђуровићева.

Она је додала да је роман одлично примљен код публике, те да је прво издање штамапно у тиражу од 40.000 примјерака.

Ђуровићева Сматра да се данас књиге читаји више него икада прије и да младе не треба тјерати да читају, већ да им треба стварати навике још од најранијег узраста тако што ће им се књиге читати и куповати.

Љиљана Хабјановић Ђуровић открила је да пише нови роман који неће изаћи прије 2025. године.

Она је подсјетила да од 2017. године пише књиге за дјецу и да ових дана треба да изађе десета сликовница.

“Те књиге за дјецу су до сада биле подијељене у двије групе. То су биле приче о дјечаку Срећку и дјевојчици Иви. Сад сам започела један нови низ, а то су приче о померанки Лили”, рекла је она.

Промоција романа “Кћери Светог Василија” одржана је у организацији Светосавске омладинске заједнице Брчко и епархије зворничко-тузланске у Културно-административном центру “Патријарх српски Павле”.

 

 

 

(срна)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img