spot_img
spot_img

Brčko: Održana promocija romana “Kćeri Svetog Vasilija”

Published:

spot_img

U Brčkom je sinoć promovisan roman “Kćeri Svetog Vasilija”, autora Ljiljane Habjanović Đurović koji je posvetila blaženopočivšem mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju.

Đurovićeva je rekla da je mitroplit Amfilohije bio njen duhovnik, te da je za sve romane od “Petkane” pa do “Kćeri Svetog Vasilija” dobila blagoslov upravo od ovog mitropolita, koji ih je prvi čitao u rukopisu, a za neke je napisao predgovor.

“Uvijek kada je pročitao rukopis osjećala sam se sigurnije i znala sam da sa tom knjigom mogu da izađem pred ljude i pred Boga”, rekla je Đurovićeva novinarima.

Ona je istakla da je u romanu “Kćeri Svetog Vasilija” pisala i o temama koje su mitropolitu Amfilohiju bile lično značajne i protiv kojih se zalagao kao što je bratski sukob u Crnoj Gori i čedomorstvo.

“Dok sam pisala roman osjećala sam mitropolitovo živo prisustvo. On bi znao da kaže ako ne stignem da pročitam knjigu u rukopisu, čitaću je preko Vašeg ramena. Mislim da je ovu knjigu čitao preko mog ramena. Mitropolit mi strašno nedostaje i ne možeš da prestaneš nekog samo zato što nije živ. Mislim da je mitropolit uvek, ne samo sa mnom nego sa svima nama”, poručila je Đurovićeva.

Ona je dodala da je roman odlično primljen kod publike, te da je prvo izdanje štamapno u tiražu od 40.000 primjeraka.

Đurovićeva Smatra da se danas knjige čitaji više nego ikada prije i da mlade ne treba tjerati da čitaju, već da im treba stvarati navike još od najranijeg uzrasta tako što će im se knjige čitati i kupovati.

Ljiljana Habjanović Đurović otkrila je da piše novi roman koji neće izaći prije 2025. godine.

Ona je podsjetila da od 2017. godine piše knjige za djecu i da ovih dana treba da izađe deseta slikovnica.

“Te knjige za djecu su do sada bile podijeljene u dvije grupe. To su bile priče o dječaku Srećku i djevojčici Ivi. Sad sam započela jedan novi niz, a to su priče o pomeranki Lili”, rekla je ona.

Promocija romana “Kćeri Svetog Vasilija” održana je u organizaciji Svetosavske omladinske zajednice Brčko i eparhije zvorničko-tuzlanske u Kulturno-administrativnom centru “Patrijarh srpski Pavle”.

 

 

 

(srna)

 

 

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img