Brčko: Održana promocija knjige “Blago visočke crkve”

U organizaciji Udruženja građana “Visočani i prijatelji” Brčko, i Crkvene opštine Brčko, danas je u prostorijama kulturno-administrativnog centra „Patrijarh Srpski Pavle“ održana promocija knjige “Blago visočke crkve”, autora protojereja stavrofora dr Ranka Bilinca.

“Monografija je o visočkoj crkvi Svetog velikomučenika Prokopija. Sadašnja crkva je sagrađena 1856. godine, ali prije nego što je ova crkva napravljena, Visoko je imalo svoju pravoslavnu crkvu. Ona je bila jedna ljepotica, a ono što je čini izuzetnom je preko 100 ikona koje su se nalazila u toj crkvi a najstarija od njih je iz 15. vijeka”, rekao je Bilinac.

Predsjednik udruženja građana “Visočani i prijatelji” u Brčkom, Savo Ristanović rekao je da njihovo udruženje osnovano 2017. godine, kao i da su ovo prilike kada se mogu okupiti i mlađim naraštajima pokazati kako su nekada živjeli u Visokom.

Ristanović je potvrdio da trenutno u Brčkom živi između 1500 i 2000 Visočana.

Inače, bio je ovo i prvi događaj upriličen u kulturno-administrativnom centru Patrijarh srpski Pavle, mjesec dana nakon svečanog otvorenja.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime