Brčko: Održana javna rasprava o Zakonu o visokom obrazovanju

U skladu sa Odlukom Skupštine Brčko distrikta BiH, Komisija za obrazovanje, sport, kulturu i saradnju s vjerskim zajednicama održala je danas javnu raspravu o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju u Brčko distriktu BiH.

Učešće u javnoj raspravi kojoj su prisustvovali predsjednik i potpredsjednik Skupštine Brčko distrikta, Esed Kadrić i Ivo Filipović, uzeli su predstavnici stručne javnosti: predstavnici Ekonomskog fakulteta, Visoke škole „Empirika“, Evropskog univerziteta i Internacionalnog univerziteta u Brčkom.

- Reklama -

Senad Osmanović, šef Odjeljenja za obrazovanje rekao je da se izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju rješavaju dosadašnji problemi vezani za akreditovanje visokoškolskih ustanova. Jedna od ključnih izmjena i dopuna je i razdvajanje upravnog od inspekcijskog nadzora.

– Cilj izmjena i dopuna Zakona jeste da se riješe nedostaci koji su prepoznati proteklih godina, a koji se uglavnom odnose na probleme akreditovanja i licenciranja visokoškolskih ustanova – rekao je Vukašin Panić, predsjedavajući Komisije za obrazovanje, sport, kulturu i saradnju s vjerskim zajednicama. Predstavnici nadležnog odjeljenja i skupštinske komisije istakli su da se očekuje da stručna i javna rasprava ukažu na eventualne nedostatke u ponuđenom tekstu Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju prije njegovog razmatranja i usvajanja u Skupštini, u drugom čitanju.

– Svi očekujemo da će se izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju u Brčko distriktu BiH unaprijediti stanje u ovoj oblasti i stvoriti pravni okvir koji će omogućiti da prevaziđemo nesporazume i nesuglasice – rekao je Siniša Bilić, dekan Fakulteta za menadžment Internacionalnog univerziteta u Brčkom. Dodao je da bi prije svega trebalo donijeti pravilnik za obnavljanje procesa akreditacije kako bi univerziteti mogli dokazati da posjeduju određene kvalitete u skladu sa standardima u oblasti visokog obrazovanja.

Komisija za obrazovanje, sport, kulturu i saradnju s vjerskim zajednicama sumiraće rezultate javne rasprave i podnijeti izvještaj Skupštini. U skladu sa skupštinskom Odlukom o sprovođenju javne rasprave, Komisija je zadužena da zapisnik sa javne rasprave dostavi poslanicima najmanje petnaest (15) dana prije upućivanja Nacrta ovog zakona u proceduru drugog čitanja.

 

 

 

 

 

(nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime