Brčko: Održan seminar “Kako postati prijatelj sa velikim zmajem?”

- Reklama -

U sklopu projekta “BRIGHT4ALL – Osnovna prava na obrazovanje za svu djecu u Bosni i Hercegovini” koji finansira Evropska Unija, a realizuje se u partnerstvu – Save the Children, Omladinski centar “Vermont” Brčko distrikt BiH i Udruženje “Žene sa Une” Bihać, 28.09.i 29.09.2019. u Gradskom omladinskom cenntru održan je dvodnevni seminar “Kako postati prijatelj sa velikim zmajem?”.

Seminaru su prisustvovali stručni saradnici i nastavno osoblje osnovnih škola i vrtića, te stručno osoblje Dnevnog centra za djecu zatečenu u skitnji i onoj koja su u riziku da to postanu.

- Reklama -

Seminar je održan od strane stručnog osoblja Agencije za edukaciju Play Centar Novi Sad. Cilj seminara je edukacija stručnjaka na temu anskioznosti, te na koji način kroz proces terapije igrom pomažemo anskioznoj djeci. Seminar također promoviše mentalno zdravlja djece i mladih, razvoj njihovih potencijala i ostvarivanje dječijih prava.

Šta je zapravo anksioznost? Na koji način kroz proces terapije igrom pomažemo anksioznoj djeci? Kako mozak reaguje na osjećanje straha? Koje metode i tehnike primjenjujemo u grupnom radu? Samo su neka od pitanja na koja su učesnici dobili odgovore.

Cilj projekta Bright4All je otkrivanje razloga ranog napuštanja školovanja, a kroz dosadašnje aktivnosti smo utvrdili da je i anskioznost jedan od uzroka istog. Jako je bitno da svo nastavno osoblje prođe kroz stručne edukacije kako bi najbolji način pomogli djeci.

Na seminaru je ujedno predstavljen i referalni mehanizam “Protokol o postupanju u slučaju napuštanja školovanja-Brčko distrikt BiH”. Referalni mehanizam identificira institucije, njihove nadležnosti, način saradnje i prikupljanja relevantnih podataka i drugih informacija, njihovu razmjenu te načine postupanja u situacijama kada postoji sumnja ili saznanje da je dijete u riziku od napuštanja obrazovanja. Ovaj Protokol predstavlja osnovu za usaglašeno zajedničko djelovanje u cilju kontinuiranog rada na rješavanju problema ranog napuštanja obrazovanja.

 

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime