spot_img
spot_img

Брчко: Одржан парастос за трагично настрадалу породицу Исаиловић

spot_img
spot_img

Представници извршне и законодавне власти Брчко дистрикта из реда српског народа, борачких удружења те српских политичких партија из Брчког положили су данас вијенце и одали почаст у центру града на мјесту гдје је 1994. године смртно страдала породица Исаиловић.

Од посљедица рањавања гранатом на данашњи дан прије 29 година страдала је двадесетседмогодишња Свјетлана Исаиловић која је била у осмом мјесецу трудноће, њена трогодишња кћерка Божана и свекар Божо Исаиловић, а од туге због губитка убрзо је преминуо и Свјетланин муж Којо (31).

Вијенац на мјесту страдања породице Исаиловић положио је Предсједник Скупштине Брчко дистрикта Синиша Милић који је истакао да је ово један трагичан догађај који показује сву бесмисао протеклог рата у БиХ.

Oн је рекао да је морална и људска обавеза да се инсистира на томе како би се налогодавци и починиоци овог злочина привели правди

„Нажалост за све ове године не видимо помака када је у питању процесуирање одговорних за овај злочин. Оно што се коси са здравим разумом јесте можда логика да су ово биле легитимне војне мете, јер ако Тужилаштво непоступа по овом случају онда се не може извести другачији закључак или што би било још исто тако тешко да се нађе неко друго оправдање за овај злочин и не желим да вјерујем у то“, рекао је Милић.

Он је изразио увјерење да ће тужилачке институције почети радити свој посао и затражио од Удружења која су проистекла из отаџбинског рата да коначно поднесу захтјев за постављање спомен-плоче и тиме трајно обиљеже мјесто злочина у знак сјећања на породицу, али и као опомена да се нешто слично никада више нигдје никоме не понови.

Пријатељ настрадале породице угледни брчански адвокат Миленко Марјановић каже да се сваке године сјећа злочина који је извршен над овом породицом.

„За људску цивилизацију сваки злочин је велика бол, а посебно када се злочин учини према дјеци и она никада неће проћи. Молићемо се да им Бог да рајско насеље, а ми да их се сјећамо и обиљежавамо овај дан и наслеђе пренесемо наредном генерацијама“, рекао је Марјановић.

Предсједник Удружења породица погинулих бораца Републике Српске Јован Пудић рекао је да се сваке године обиљежава нестанак једне породице и гнусан злочин који је извршен над њима који никада није процесуиран.

„Није ово једини злочин који није видио лице правде и на нашем подручју су се десили много тежи злочини гдје су починиоци ослобођени“, навео је Пудић рекавши да су до сада неколико пута подносили захтјев за постављање спомен-плоче, али да су увијек биле на неки начин тим постављањем условљени.

Данашњи парастос породици Исаиловић одржан је у организацији Удружења породица погинулих бораца Републике Српске у Брчком чији представници ће данас запалити свијеће и присуствовати и парастосу породици Исаиловић на мјесном гробљу у селу Мртвица гдје су трагично настрадали и сахрањени.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img