spot_img
spot_img

Брчко: Одржан хитан састанак институција о заштити изборног процеса

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

У циљу заштите изборног процеса и изборне воље грађана кривичним процесуирањем могућих злоупотреба, Тужилаштво је сазвало те с највишим представницима Полиције и Изборне комисије Дистрикта одржало хитан тематски састанак, саопштено је из Тужилаштва Брчко дистрикта.

На састанку којим је руководио главни тужилац господин Зекерија Мујкановић активно учешће узели су предсједница Изборне комисије Брчко дистрикта госпођа Андреа Мркоњић, замјеник шефа Полиције Дистрикта господин Сенад Јашаревић са сарадницима, те замјеник главног тужиоца господин Паво Радош и сви тужиоци Тужилаштва Дистрикта.

На вишесатном радном састанку учесници су размијенили информације важне за провођење надлежности локалних институција, те изразили спремност на даљњу сарадњу у правцу откривања, процесуирања и санкционирања активности које нарушавају интегритет предстојећих локалних избора. Закључено је да су, поред надлежних институција и сами грађани, а нарочито бирачи који већ јесу или би могли бити оштећени изборним злоупотребама, врло важна карика у откривању таквих појава.

Констатовано је да су грађани и раније у неколико наврата пријављивали изборне неправилности омогућивши тако да се оне неодложно процесуирају и санкционирају пред надлежним органима.

Учесници састанка су грађанску подршку оцијенили врло битном изразивши захвалност бирачима на сарадњи с надлежним институцијама и органима гоњења охрабрујући их да и даље одлучно пружају снажан допринос заједничким напорима да се осигура законито провођење изборног процеса.

Тужилаштво, заједно с Полицијом и Изборном комисијом, позива грађане да то и убудуће чине, те да пријаве сваки случај противзаконитог утицаја на њихову изборну вољу или било коју другу изборну злоупотребу за коју сазнају.

Имајући у виду индикативно велики број пријављених бирача за гласање из иностранства, као и све већи број притужби на могуће изборне злоупотребе, фокус рада Тужилаштва Дистрикта приоритетно је већ усмјерен на откривање и доказивање кривичних дјела у изборној области, која буду почињена у периоду прије локалних избора.

Поред тога, у сарадњи с Полицијом, истовјетне активности Тужилаштва снажно ће се наставити како на дан одржавања избора тако и у постизборном периоду.

 

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img