spot_img
spot_img

Брчко: Одржан “Дијалог с младима”

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Јучер је Омладински центар био право стециште идеја иприједлога за бољи статус младих у Брчком.

Наиме, Савјет младих Брчко дистрикта БиХ у сарадњи са Одјељењем за стручне и административне послове Владе БД и Институтом за развој младих КУЛТ уз подршку Међународне организације за миграције БиХ (ИОМ) је организовало “Дијалог с младима” окупивши око 50 младих људи из разних организација које се баве младима, представници полиције, представници организација које су експерти из области које су се обрађивале те младих политичара, а све то у сврху израде што квалитетнијег Нацрта (прве) стратегије за младе Брчко дистрикта БиХ.

Теме којима су се млади бавили биле су: образовање младих,рад, запошљавање, предузетништво младих, социјална брига о младима, здравствена заштита младих, активизам, култура и спорт.

Предсједник Вијећа/Савјета младих Брчко дистрикта БиХ Владимир Каностревац рекао је да су себи поставили захтјеван циљ да окупе велики број младих, уз много труда успјели су.

“Вијеће/Савјет младих је оправдало своју улогу кровне организације младих окупивши на једном мјесту представнике насих најистакнутијих организација, ученике, младе наставнике и професоре, затим младе политицаре – заступнике у Скупштини, представнике омладинских асоцијација свих наших парламентарних странака. Заиста је импресивно видјети све те људе на једном мјесту и ја мислим да Брчко одавно није имало бољу “омладинску репрезентацију”.

Судећи по заинтересованости учесника и њиховом преданом раду током догађаја ово ће свакако доприњети да Нацрт Стратегије за младе буде доста квалитетнији.”

Шеф Одјељења за стручне и административне послове Недим Хамзабеговић казао је да је циљ организованог дијалога био да се евидентирају мишљења и приједлози како би се што квалитетније донијела Стратегија за младе.

„Ово је добар пут да млади укажу властима на оно што је њима потребно и начин како да се те њихове потребе остваре које су наведене у пет тема као што су запошљавање, сигурност, социјални аспект и сл.“, казао је Хамзабеговић.

Предсједник радне групе и представник Одјељења за стручне и административне послове Срђан Кисић казао је да је након усвајања Стратегије за младе за очекивати да се побољша положај и статус мла дих на подручју Дистрикта.

„У дијалогу биле су укључене многе интересне групе, невладине организације специјализоване за одређене области, затим различите скупштинске комисије које третирају проблематику младих као и неформалне групе грађана. Стратегија за младе биће прва стратегија која ће бити предложена и надам се усвојена. То је логичан слијед догађаја с обзиром да је недавно усвојена и Стратегија развоја Дистрикта за период 2021–2027. година“, казао је Кисић.

Дијалогу с младима присуствовала је и Катарина Вучковић из Института за развој младих КУЛТ и водитељ одјељења за рад с младима која је нагласила да је Стратегија за младе обавеза свих нивоа власти у БиХ као и Дистрикта.

„Она би требала да системски одговори на питања потребе и проблеме младих Дистрикта. Циљ нам је добити што већи број приједлога од стране младих људи према властима, на који начин рјешавати проблеме с којима се они сусрећу и које су њихове потребе. Ми смо увидјели да се проблеми младих људи у Дистрикту не разликују од других младих у БиХ“, казала је Вучковић.

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img