Brčko: Odobreno povećanje cijene struje

Regulatorna komisija za električnu energiju Bosne i Hercegovine (DERK) odobrila je Javnom preduzeću “Komunalno Brčko” povećanje cijene električne energije od 1. januara 2018. za domaćinstva na području Brčko distrikta za 7,6 odsto, a za male komercijalne kupce za 3 odsto.

JP “Komunalno Brčko” tražilo je da tarife za distribuciju električne energije budu povećane za 5,4 odsto, a za snabdijevanje za 24,2 odsto.

DERK odlukama nije promijenio tarife za korištenje distributivne mreže, ali je prosječnu cijenu za snabdijevanje malih komercijalnih kupaca povećao tri odsto, a za domaćinstva za 7,6 odsto.

Pri ovoj korekciji uvažen je rast cijena na veleprodajnom tržištu električne energije u ovoj godini, dok su operativni i kapitalni troškovi “Komunalnog Brčko” u elektroenergetskoj djelatnosti zadržani na dostignutom nivou.

Domaćinstva u Brčko distriktu u prvoj polovini 2017. godine imala su najnižu prosječnu cijenu električne energije u BiH od 12,71 feninga za kilovat čas.

Nove cijene za domaćinstva u Brčko distriktu su 3,3 odsto niže od onih koje plaćaju kupci Elektroprivrede BiH, a za 6,4 odsto više u odnosu na domaćinstva koja snabdijeva Elektroprivreda Republike Srpske.

 

 

 

 

(agencije)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime