Brčko: Odobren Nacrt zakona o nacionalnim manjinama

Vlada Brčko distrikta BiH na današnjem prvom nastavku 82. redovne sjednice odobrila je Nacrt zakona o nacionalnim manjinama u Brčko distriktu BiH.

Član radne grupe za izradu ovog zakona Adnan Pašalić kazao je da ovim zakonom Distrikt konačno uređuje jednu oblast koja do sada nije bila uređena.

„U Distriktu je bio u primjeni državni Zakon o pravima pripadnika nacionalnih manjina, međutim taj zakon nije mogao na praktičan način da obezbijedi određeno ostvarivanje prava kao što je finansiranje programa i projekata, osnivanje Savjeta za nacionalne manjine, neke oblasti u obrazovanju itd. Mi smo bili jedini koji taj propis nismo imali na snazi i konačno s ovim zakonom smo to i dobili. Mi smo preuzeli definiciju iz državnog zakona oko toga ko se smatra pripadnikom nacionalnih manjina i tim državnim zakonom je priznato 18 ili 19 nacionalnih manjina u BiH. Takođe, ovim zakonom omogućilo bi se i otvaranje fonda za nacionalne manjine koji bi bio osiguran u budžetu Brčko distrikta BiH i iz tog fonda finansirali bi se programi i projekti koji imaju za cilj unapređenje ostvarivanja prava pripadnika nacionalnih manjina, a ujedno bi se koristio i za finansiranje Savjeta nacionalnih manjina koje je ovim zakonom predviđeno da se osnuje“, kazao je Pašalić dodajući da bi u tom Savjetu bio po jedan predstavnik svih nacionalnih manjina koje su zastupljene na području Brčko distrikta BiH.

On je istakao da se ovim zakonom omogućava i dopunska nastava u predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju.

„Ta dopunska nastava bi se ostvarivala po određenim uslovima i sredstva bi osiguralo Odjeljenje za obrazovanje koje bi i donijelo kriterijume po kojima se ta dopunska nastava mora održati. Takođe, kroz zakon neophodno će biti i osiguranje kadrovskih pretpostavki za održavanje nastave. Mi još uvijek ne znamo i nismo sigurni da li postoji određenih kadrova na području Distrikta i šire koji bi se po raspisanom javnom pozivu mogli prijaviti za mjesto predavača na jezicima nacionalnih manjina. To smo ostavili kao uslov koji treba biti ispunjen da bi se ova zakonska obaveza i ispunila“, kazao je Pašalić.

 

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime