Brčko: Odgođena rasprava o budžetu

Skupština Brčko distrikta danas je trebala održati vanrednu sjednicu, ali zbog nedostatka kvalifikovane većine, zasjedanje je odgođeno za srijedu, 21. marta. Trebalo je započeti razmatranje i usvajanje prijedloga budžeta za ovu godinu.

Kako je i očekivano, na sjednici se nisu pojavili trojica zastupnika iz kluba HSS-a, a predsjednik Skupštine, Esed Kadrić, kaže da su izostanak opravdali.

- Reklama -

“Vjerujem da se danas slučajno desilo da su sva tri zastupnika Hrvata opravdano odsutna, te se nadam da će do srijede barem jedan od njih biti u situaciji da prisustvuje zasjedanju”, rekao je Kadrić.

Prema Poslovniku o radu skupštine, ukoliko se više puta desi da sva tri zastupnika budu istovremeno odsutna sa sjednice, onda ćemo, precizirao je Kadrić, to moći tretirati i kao opstrukciju rada Skupštine.

Nacrtom je planiran budžet u visini od oko 230 miliona maraka, a osnovi izdaci su oko 33 procenta za, zakonom obavezujuća, socijalna davanja i grantove. Identičan iznos planiran je i za plate, dok je 18 miliona predviđeno za kapitalne investicije, što je do sada najveći iznos, za ove namjene, uključen direktno u sami nacrt budžeta.

Inače, pred zastupnicima će se naći oko 1.200 amandmana na budžet od kojih će prvo biti analizirano 273 koje je predložila skupštinka komisija, a sama sjednica bi mogla trajati najmanje tri dana, do kada se pretpostavlja da će biti apsolvirano svih 1.200 amandmana na ovogodišnji budžet Distrikta.

 

 

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime