Brčko: Odgođena fiskalizacija više od 3.000 privrednih subjekata

Distrikt Brčko prvog januara trebalo je da počne primjenu Zakona o fiskalizaciji. Međutim, fiskalizacija više od 3.000 privrednih subjekata je odgođena, jer se još nisu stekli svi potrebni uslovi. Uprava Distrikta sa privrednicima traži i model subvencija, kako bi se ove mjere sprovele na što lakši način.

Većina privrednih subjekata u Distriktu, ističe da su fiskalne kase dodatni trošak. Kažu da već imaju uređen sistem i da je jeedina razlika što će poreska uprava imati direktan pregled prometa, za razliku od sadašnje prakse po predaji pazara.

- Reklama -

“Trenutno radimo preko kompjuterskih kasa, koje bilježe svaki artikal i svakog kupca. Sve ono što ovaj novi elktronski žurnal radi, rade i postojeće kase, ali sada te postojeće kompjutere treba da izbacimo štonam nameće dodatne troškove”, rekao je privrednik iz Brčkog Sreten Bočićević.

Iako je donošenje fiskalnih mjera uslagašeno sa privrednicima, oni ističu da ima drugačijih uspješnih praksi.

“Ako pođemo od pretpostavke da većina evropskih zemalja nikada nije imala fiskalizaciju, uz kvalitetniji pristup primjene postojećih zakona, mogao bi se urediti sistem i bez nje”, izjavio je Ševal Suljkanović, predsjednik Udruženja poslodavaca distirkta Brčko.

Da bi se primijenio Zakon o fiskalizaciji, u nadležnim institucijama ističu da treba donijeti i izmjene i dopune postojećeg Zakona, ali i urediti sistem podsticajnih mjera.

“Zakon o fiskalizaciji je potreban ovoj zajednici, prvashodno radi smanjenja sive ekonomije. I pravedno bi bilo da isnstitucije Brčko distirkta i Direkcija za finansije obezbijedi totalnu transparentnost i konkurentnost na tržištu”, naglasio je direktor Trezora Distikta Brčko Mato Lučić.

Gradonačelnik distirkta Brčko Siniša Milić istakao je da je u toku izmjena Zakona koja je prošla proceduru ekonomsko-socijalnog savjeta.

“Tu je, između ostalog, predloženo i odlaganje početka fiskalizacije u distirktu Brčko, iz razloga što svi podzakonski akti, nisu još urađeni. Trebalo bi i da se riješi pitanje nabavke tih softvera, odnosno fiskalnih kasa”, dodao je Milić.

Dodatni problem, navode brčanski prirednici, može predstavljati i fiskalni aparat, jer nisu sigurni da li će on moći odgovoriti potrebama. Ako se i usvoji set mjera za subvencionisanje fiskalizacije u Brčkom, prema dosadašnjoj praksi subvencija u Distirktu, privrednici će prvo morati kupiti aparat, pa tek onda podnijeti zahtjev za subvencije.

 

 

 

 

 

(rtrs.tv)

1 komentar

  1. Nije bio problem oteti od nemoćnih bolesnih i socijalno ugrozenih gradjana.teško vam je oteti od bogatih i koji ne prijavljuju ni pola prometa….
    BRČKO..2018godina
    NASTAVLJENA NEVIDJENA FAŠISTICKA HAJKA NA KORISNIKE SOCIJALNE POMOĆI. MNOGI SU OVE GODINE DOBILI NEGATIVNA RJESENJA I OTELI IM MRVICU HLJEBA. OVOGODISNJA RJEŠENJA SU PREPISKA PROŠLOGODIŠNJIH TAKO DA SU PO ISTOM ZAKONU I ČLANU I STAVU ISTOG ZAKONA PROŠLOGODIŠNJA POZITIVNA A OVE GODINE SU NEGATIVNA. ČISTI KRIMOFAŠIZAM.ŠTO JE JOŠ GORE IZ KANCELARIJA U CENTRU ZA SOC. ZAŠTITU ISTJERUJU BIJEDU IZ KANCELARIJA BIJEDU I BOLESNE KOJI SU DOŠLI PO INFORMACIJE A NJIHOVE DOKUMENTACIJE NEMA NIGDJE KAO I MIŠLJENJA KOMISIJE.NEKI IZ CENTRA OBJAŠNJAVAJU DA SU SE MOZDA NEKI IZLIJEČILI.U RAZGOVORU SA NEKIM SAM SAZNAO DA SU MNOGI U LOŠIJEM ZDRAVSTVENOM STANJU ŠTO NALAZI POKAZUJU.VJEROVATNO TE NALAZE NIKO NIJE NI POGLEDAO. KADA SAM TRAZIO U SOBI BROJ 3 SOCIJALNOG GDJE RADE 2 NEPISMENE RADNICE DA MI POKAZU MOJE PAPIRE I MIŠLJENJE I NALAZ KOMISIJE KAKO PIŠE U RJEŠENJU POČELE SU SE SMIJATI KAZU TO NE DAJU NIKOME STO UPUCUJE NA KRIMINAL..ZNAČI DA TI DIKUMENTI I NE POSTOJE…OTELI SU I OSNOVNO LJUDSKO PRAVO.PRAVNICA IZ OPSTINE MI JE REKLA DA IMAM ZAKONSKO PRAVO NA PRISTUP SVOJOJ DOKUMENTACIJI I NALAZU I MIŠLJENJU KOMISIJE…..KADA SAM IM REKAO DA CE BITI GLAVNA TEMA NA INTERNETU SMIJEH JE NAGLO POSTAO KISEO. INACE KAZU DA JE POSLANA NEKA INSPEKTORICA IZ VLADE I SKINULA KOGA JE HTJELA.INFORMACIJA OD RADNIKA CENTRA.KRIMINAL.SVE TE ODBIJENICE JE POTPISAO SEF ZDRAVSTVA SABRIJA ČANDIC KOJI JE VJEROVATNO UPUCEN U SVE TO.MOŽDA CE TE PARE USMJERITI NA VIŠAK OPŠTINSKIH NE..RADNIKA KOJIH PO RIJECIMA JEDNOG INSPEKTORA IZNOSI I DO 80%. I DALJE SE HAJKA NASTAVLJA NA UGROZENE DOK ONIMA KOJI NISTA NE RADE PLATA IZNOSI I DO 4000 KM SA SVAKOJAKIM KOMISIJAMA I DODACIMA. SVE U SVEMU U BRCKOM VLADA NEOFAŠIZAM

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime