wso slot
akun wso slot
nuklir slot
akun pro taiwan
slot server taiwan
slot taiwan
akun pro vietnam
slot server vietnam
slot vietnam
pistol4d
pistol4d
pistol4d
pistol4d
pistol4d
akun wso slot
nuklir slot
maxwin slot demo
pistol4d
situs judi bola
Brčko: Odbijeno potvrđivanje optužnice iz akcije “Sistem” - nula49.com
spot_img

Brčko: Odbijeno potvrđivanje optužnice iz akcije “Sistem”

Published:

spot_img

Zbog nezakonitosti vlastitih odluka koje je donio tokom istrage, Osnovni sud Brčko distrikta BiH odlučio je nepotvrditi optužnicu Tužilaštva Distrikta podignutu protiv četvoro lica osumnjičenih u antikorupcijskoj akciji Sistem u slučaju optužbi za korupciju u Zavodu za planiranje, projektovanje i razvoj Distrikta.

Ovakvu odluku je, postupajući po žalbi Tužilaštva, potvrdio i Apelacioni sud Distrikta ocijenivši da je Osnovni sud tokom istrage izdavao nezakonite naredbe o pribavljanju dokaza za provođenje posebnih istražnih radnji.

Podsjećamo, krajem marta ove godine, Tužilaštvo Distrikta je okončalo istragu i podiglo optužnicu protiv četiri lica, koja je sadržavala pet tačaka. a zbog sumnje da su tokom 2021. godine u Zavodu za planiranje, projektovanje i razvoj nezakonito provodili procedure zapošljavanja, iskorištavajući službeni položaj kako bi određenim licima pribavili korist u vidu izbora na radna mjesta na štetu ostalih kandidata čime bi kao službene osobe u Brčko distriktu, iskorištavanjem službenog položaja pribavili drugom korist i teže povrijedili prava drugog, i tako moguće počinili krivično djelo Zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 377 stav (1) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH.

Nakon što je optužnica dostavljena Osnovnom sudu na potvrđivanje, ovaj sud je po službenoj dužnosti preispitao zakonitost prikupljenih dokaza u istrazi. Sud je sada odlučio da su bile nezakonite naredbe o provođenju posebnih istražnih čije provođenje je taj isti sud ranije donio i odobrio, a provođene istražne radnje se ogledaju u prisluškivanju, tajnom praćenju i snimanju osumnjičenih. Sud je dakle sada odlučio da njegove sopstvene naredbe o provođenju i produženju posebnih istražnih radnji prema osumnjičenima, koje je donosio u ranijoj fazi postupka, nisu bile zakonite. Slijedom ovoga Osnovni sud je odbio da potvrdi podignutu optužnicu. Na ovakvu odluku Tužilaštvo je izjavilo žalbu ali je Apelacioni sud potvrdio odluku o odbijanju potvrđivanja optužnice.

Želimo da podcrtamo da su prijedlozi Tužilaštva prema Sudu bili zakoniti i dobro i dovoljno obrazloženi, i kao takvi su u cjelosti prihvaćani od strane Osnovnog suda, te je Sud na osnovu njih izdavao Naredbe za određivanje ili produženje posebnih istražnih radnji. Realizacijom ovako pribavljenih Naredbi odnosno provođenjem odobrenih posebnih istražnih radnji Tužilaštvo je prikupilo ključne dokaze na kojima je zasnivalo svoju optužnica.

Ukratko rezimirano, Tužilaštvo je sudu podnijelo dovoljno obrazložen prijedlog da mu odobri provođenje posebnih istražnih radnji u važnom predmetu koruptivne prirode, sud je prijedlog Tužilaštva ocijenio zakonitim i osnovanim te odobrio provođenje posebnih istražnih radnji, Njihovim provođenjem strogo u skladu sa sudskom naredbama Tužilaštvo je prikupilo dokaze i na osnovu tih dokaza je podiglo optužnicu a onda je taj isti sud konstatovao da njegove ranije naredbe nisu bile zakonite te odbio potvrđivanje optužnice.

Poštujemo sudske odluke, i naravno poštujemo prezumpciju nevinosti, svih lica u svim predmetima pa i ovom, ali želimo da pojasnimo i ukažemo da smo se kao stranka u postupku, poštujući i provodeći sudske odluke, našli u situaciji da naša optužnica ne bude potvrđena.

 

 

 

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img