Brčko: Od početka ovog mjeseca traje intezivno tretiranje komaraca

Ekipe Pododjeljenja za javno zdravstvo Vlade Brčko distrikta, odnosno Higijensko-epidemiološke službe, od početka ovog mjeseca svakodnevno vrše larvacidni tretman protiv komaraca osobito na mjestima na kojima se zadržavaju voda i vlaga.

Od naredne sedmice će započeti i tretiranje odraslih komaraca na području cijelog Brčko distrikta, posebno na mjestima sa visokom travom i rastinjem.

- Reklama -

Dr Mirjana Kuzmanović šefica ove službe je upozorila i na izraženu pojavu sve većeg broja krpelja te je preporučila veći oprez prilikom boravka u prirodi, osobito djece. Ona je roditeljima preporučila da ukoliko primijete krpelja na tijelu djeteta da se obrate u zdravstvenu ustanovu kako bi krpelj bio otklonjen bez mogućnosti komplikacija.

Inače, tokom ljetnih mjeseci na području Brčko distrikta već godinama se bilježi značajan broj slučajeva uboda krpelja uglavnom kod djece, koji su se pokazali pozitivnim na bakteriju Boreliju koja može prouzrokovati zdravstvene komplikacije i dovesti do Lajmske bolesti.

Lajmska bolest je multisistemsko oboljenje subakutnog i hroničnog toka, koje izaziva ova bakterija. Ona zahvata prvenstveno kožu, a zatim srce, zglobove i centralni nervni sistem.

Dr Kuzmanović je na kraju dodala da je već duže vrijeme na tržištu nemoguće nabaviti protivotrov kod zmijskog ujeda, zbog prestanka proizvodnje u Institutu Torlak, te je upozorila građane da budu posebno oprezni dok borave na izletima, pored vode ili u blizini napuštenih objekata.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime