Brčko: Od početka godine rođeno 666 beba, 25 više u odnosu na prošlu godinu

Na Odjelu za ginekologiju u Bolnici Brčko distrikta BiH ove godine, zaključno sa ovim mjesecom zabilježen je porast novorođenih beba.

„Ukupno 666 beba sa današnjim danom je rođeno u brčanskoj ginekologiji. Od toga jedna trećina trudnica je porođeno carskim rezom, što je za 25 beba više u poređenju sa prošlom godinom“, rekao je Slavko Nikić šef Odjela ginekologije u Brčkom.

- Reklama -

Prema brojkama evidentan je porast nataliteta svake godine. U poređenju sa prošlom godinom kada je rođeno 641 beba, trenutno je 25 više rođenih beba, mada do kraja godine ta razlika će biti još veća, s obzirom da imamo još jedan mjesec u ovoj godini.

“Odjel za ginekologiju brčanske Bolnice proširio je svoj dijapazon djelovanja. Na našem porodilištu imamo porodilje iz Čelića, Modriče, Srebrenika i Gradačca, što je jedan od razloga povećanja broja poroda”, rekao je Nikić.

Na Odjelu za ginekologiju u Bolnici Brčko distrikta kada je u pitanju dobna skupina porodilja, kažu su uglavnom porodilje starosti do 35 godina, iako ih relativno ima svih kategorija životne dobi. Također kažu da je ove godine izvršeno 8.292 pregleda, a da je uspješno obavljeno 164 operacije.

“Insistiram za specijalizacijom mlađih doktora, s obzirom da za par godina oko četiri doktora idu u penziju, čime će doći do nedostatka potrebnog kadra. Kako bi mogli u budućnosti funkcionirati, neophodno je da ovo Odjeljenje bude osposobljeno što prije stručnim kadrom”, dodao je Nikić.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime