spot_img
spot_img

Brčko: Od početka godine granicu prešao 81 migrant

Published:

spot_img

U Brčko Distriktu BiH je broj legalno prijavljenih stranaca u blagom porastu, i to ne predstavlja nikakav problem, navode u Terenskoj kancelariji Službe za poslove sa strancima. Problem su ilegalni ulasci građana iz afro-azijskih zemalja.

Njih je u Brčko kao tranzitnu zonu ove godine ušlo 81, 13 puta više nego u 2017. godini.

Evropski problem migranata iz afro-azijskih zemalja, osjeti se i u Brčkom. Prošle godine 6, ove – do sada, 81 migrant. U ovaj pogranični grad dolaze uglavnom iz Hrvatske, dijelom i iz Srbije. Posljednja grupa četvoro Iranaca ušla je u Brčko ovih dana.

“Pretežno njihov ulazak je bio preko željezničkog mosta preko Save u Brčko, a jedan dio je ulazio sa kamionima, odnosno čamcima”, naveo je šef TK Službe za poslove sa strancima Brčko Jovan Stojičić.

U Policiji Distrikta tvrde da migranti prolazeći kroz Brčko u Delijaš, kod Sarajeva, do sada nisu ugrozili ničiju bezbjednost. Nakon obrade svi su, kažu u krim-policiji, proslijeđeni Tužilaštvu BiH i Službi za poslove sa strancima. Protiv dva domaća lica su pokrenute krivične prijave.

“U dva slučaja imamo izvještaj Tužilaštvu BiH za počinjenje krivičnih djela protiv dva vozača terenskih vozila”, iujavio je Mirsad Ribić iz Krim-službe Policije Distrikta.

U Terenskoj kancelariji Službe za spolove sa strancima nisu ravnodušni zbog činjenice da među migrantima ima i onih koji kod sebe nemaju nikakve lične dokumente, a što svakako može da bude rizično po bezbjednost.

“Mi na osnovu izjava i prihvatamo izjavu da se stranac zove tako i tako, što ne znači da je to tačno, ali zato imamo biometrijske podatke, uzmemo otiske prstiju i vršimo fotografisanje stranaca i onda možemo upoređivati”, naglasio je Stojičić.

Procjene su da će migranti i dalje dolaziti u Brčko. Nadležne službe će ih, kako kažu, prosljeđivati Tužilaštvu BiH i u migrantski centra u Delijaš. Hoće li svi oni otići u Sarajevo, Policija i Terenska kancelarija u Brčkom nemaju povratnu informaciju.

 

 

 

 

(rtrs.tv)

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img