Brčko: Od planiranih 92 miliona KM kapitalnog budžeta, utrošeno 19 miliona

Vlada Brčko distrikta razmatrala je juče informaciju o izvršenju budžeta za avgust, prilikom čega je ustanovljeno da izvršenje kapitalnog budžeta nije na zadovoljajućem nivou.

Direktor brčanskog Trezora Osman Osmanović istakao je da je što se tiče kapitalnog budžeta, odnosno efikasnosti njegovog korištenja u ovoj godini, iskorišteno je 517.508 KM, a kada je riječ o ukupnom trogodišnjem budžetu od planiranih 92 miliona KM realizovano je 19 miliona KM.

- Reklama -

“To je bilo posebno pitanje na današnjoj sjednici i postoji nezadovoljstvo slabim izvršenjem rashoda. Članovi Vlade obavezni su da se u preostala dva mjeseca do kraja godine što više angažuju na izvršenju svojih kapitalnih budžeta, kako bi se poboljšao stepen izvršenja budžeta”, ističe Osmanović.

Razmatrana je i informacija o postupcima javnih nabavki za period maj i juni.

Šef Odjeljenja za stručne i administrativne poslove Srđan Blažić istakao je da je u tom periodu potpisano okvirnih sporazuma u iznosu oko 2.492.000 KM. “To u posljednjih pet godina najbolji rezultat za prvo polugodište”, istakao je Blažić.

Blažić je dodao i da se u Pododjeljenju za javne nabavke od početka ove godine sprovodi i e-aukcija čime se ostvaruje značajna ušteda sredstava. “Za samo jednu nabavku kancelarijskog materijala ušteda je negdje oko 30.000 KM zahvaljujući toj e-aukciji”, rekao je Blažić.

Usvojen je i prijedlog odluke o kriterijumima za ostvarivanje prava za subvencionisanje zakupnine za stan.

Šef Odjeljena za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja Jelena Nikić Damjanović rekla je da se ovo odnosi na korisnike socijalnog neprofitnog stanovanja, tačnije na prethodno dodijeljene stambene jedinice sa deset stanova 2014. godine, kao i nedavno dodijeljenu zgradu sa 18 stambenih jedinica za romsku populaciju.

“Ova odluka predviđa opšte i posebne kriterijume koje treba utvrditi, zatim pravo na subvencionisanje zakupnine, izvore subvencionisanja i ostale potrebne elemente, kao i sam postupak koji provodi ovo odjeljenje prema podnesenim zahtjevima”, ističe Damjanovićeva.

Ona naglašava da će subvencionisanje biti moguće u iznosu od 50 ili 100 odsto, ali da će se to tek utvrditi kroz provedeni postupak Odjeljenja.

 

 

 

(SRNA)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime