Brčko: Od ljeta zabranjeno pušenje u ugostiteljskim objektima

Primjena Zakona o zabrani pušenja i duvanskih proizvoda na javnim mjestima u Brčko distritku počela je krajem prošle godine, dok će zbog tehničke adaptacije njeno provođenje u ugostiteljskim objektima uslijediti na ljeto.

Mišljenja ugostitelja na području Distrikta po ovom pitanju su oprečna. Jedni misle da će izgubiti pojedine goste, dok drugi pozdravljaju ovaj zakon, čijom će primjenom imati veći broj posjeta različite populacije ljudi.

- Reklama -

Zastupnica brčanskog Parlamenta, Lidija Ljubojević, u ime skupštinske Komisije za zdravstvo kaže da brčanski zakon nije toliko restriktivan u odnosu na trenutne prijedloge entiteta, kojima se želi potpuno zabraniti pušenje u zatvorenim prostorima.Ona je podsjetila na odredbu Zakona o zabrani pušenja kojom je propisano da vlasnici prostora čija je površina preko 50 kvadratnih metara moraju izvršiti tehničku adapataciju lokala u roku od 180 dana nakon usvajanja zakona kako bi pušači bili odvojeni od nepušača. Vlasnici ugostiteljskih objekata površine do 50 kvadratnih metara, gdje se ne poslužuje hrana, mogu se opredijeliti jesu li objekti izričito namijenjeni za pušače ili nepušače, a što će se označiti vizuelnom informacijom u skladu sa ovim zakonom.

Miroslav Lukić, suvlasnik jednog poznatog brčanskog kafića i nekadašnji strastveni pušač, za Radio Brčko kaže da u njihovom kafiću nikada nije bilo dozvoljeno pušenje, te da zbog toga nisu ekonomski oslabili. On je mišljenja da će i ostali vlasnici kafića prihvatiti novi način rada.

Htjeli ili ne, svi ugostitelji će od druge polovine ove godine morati početi poštovati odredbe Zakona o zabrani pušenja Brčko distrikta. U suprotnom, uslijediće novčane kazne od 500 do 2.000 maraka za pravna lica ili samostalne poduzetnike, odnosno od 50 do 200 maraka fizička lica.

 

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime