spot_img
spot_img

Brčko: Od 19. februara ponovo radi javna kuhinja

Published:

spot_img

Korisnici javne kuhinje u Brčko distriktu, njih oko 180, od 19. februara ponovno će početi dobijati po jedan topli obrok dnevno. Na konkursu je za pružatelja usluge javne kuhinje izabran restoran “Kutak” iz Brčkog, potvrdila je šefica Centra za socijalni rad, Nataša Stevanović.

Ona je za Radio Brčko rekla da je pružanje pomenute usluge prekinuto s krajem prošle godine, odnosno sa istekom prethodnog ugovora. Novi tender je pokrenut na vrijeme, odnosno u osmom mjesecu prošle godine, i trebao je biti okončan do kraja kalendarske godine kako bi se zadržao kontinuitet usluge, ali su se pojavili određeni proceduralni problemi koji su izazvali kašnjenje u cijelom postupku. Zbog toga su korisnici javne kuhinje, njih oko 180, bili bez toplog obroka skoro dva mjeseca.

Treba naglasiti da su korisnici javne kuhinje uglavnom osobe koje su u najtežem stanju socijalne potrebe, odnosno osobe koje nisu sposobne ili u mogućnosti sami sebi pripremiti hranu. Od njih je 110 u mogućnosti lično dolaziti po obroke, a za 60 korisnika pružatelj usluge mora dostavljati hranu na kućnu adresu. Shodno toj činjenici, pitali smo šeficu Centra za socijalni rad jesu li oni, zbog proceduralnih zavrzlama u konkursu , zapravo gladovali skoro dva mjeseca. Evo što nam je odgovorila:

“U prevodu tako jeste. Kako vi kažete, gladovali su. Ali, imamo još jednu činjenicu. A to je da je Zakon o socijalnoj zaštiti propisao ovo pravo kao i svako drugo pravo. To znači da bi neko postao korisnikom organizovane prehrane, a to se kod nas zove usluga javne kuhinje, on mora da ispuni određene kriterijume. To znači, da mu je utvrđena nesposobnost za rad i njegova onesposobljenost. S druge strane, da dužni srodnici nisu u mogućnosti da mu pomognu ili pripreme hranu. Ako opet s druge strane posmatramo ko su ta lica kojima se utvrđuje pravo na ovakvu uslugu, vidimo da su to upravo naši korisnici stalne osnovne novčane pomoći, ili dodatka za njegu i pomoć drugog lica. To znači da oni, ne mogu reći da su imali nadomjestak u smislu organizovane prehrane, ali su imali osnovna primanja iz sistema socijalne zaštite. Tako da nisu ostavljeni tek tako, što vi kažete, na gladovanje.”

 

 

 

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img