Brčko: OC “Vermont” obilježio Svjetski dan autizma

Omladinski centar “Vermont” danas je obilježio Svjetski dan autizma. Ovaj događaj su uveličali i mališani iz Obdaništa zabavišta “Naša djeca” Brčko distrikta BiH.

Glavna skupština UN-a odabrala je 2. april kao Svjetski dan svjesnosti o autizmu čime se želi skrenuti pažnja javnosti cijelog svijeta na sve veći problem ovoga složenog poremećaja koji se kod pojedinaca najčešće razvije u prve tri godine života i uglavnom traje do kraja života.

Poremećaj iz spektra autizma (PAS) je vrlo složen neurorazvojni poremećaj koji zahvaća sve aspekte dječje ličnosti (komunikacija, motorika, ponašanje i učenje).

- Reklama -

Često se za osobe s autizmom kaže kako su u svom svijetu. Autisti žive u istom svijetu kao i svi drugi, samo ga doživljavaju na drugačiji način. Ukoliko ih društvo ne prihvata, nije čudno što su izolovani. Pristupa li im se na adekvatan način, moguće je ući u njihov svijet.

Kaže se da su neemotivni i hladni, no najčešće su preemotivni. Bliskim osobama itekako znaju pokazati emocije. Nepravedno ih se smatra agresivnima, a nisu ništa agresivniji od prosječnih ljudi. Dio osoba s ovim poremećajem ima intelektualnih poteškoća, no među autistima su i osobe s izrazito visokim intelektualnim sposobnostima, koji zadivljuju svojim znanjem. Sistem ih najčešće izoluje, onemogućujući im druženje s vršnjacima ograničavanjem njihova boravka u redovnim vrtićkim ili školskim programima. Međutim, djeci s autizmom je upravo boravak među vršnjacima nužan kako bi naučila socijalne vještine i kako bi se prilagodila društvu.

Plava boja je zaštitna boja kojom se u cijelom svijetu izražava solidarnost sa oboljelima i svijest o tome kako se u okviru zajednice uz poticanje pozitivnog stava u društvu mogu poboljšati kvalitet i dostojansveniji stil života ovih osoba.

(nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime