spot_img
spot_img

Брчко: Обољелима од малигних обољења пуна плата током боловања

spot_img
spot_img

Током пријеподневног засједања заступници брчанске Скупштине поред осталог једногласно су прихватили иницијативу да особе обољеле од малигних болести за вријеме боловања примају 100 постотну плату.

Такође је прихваћена и иницијатива о изради Стратегије за борбу против амброзије, односно уклањања овог алергеног корова, а дат је и задатак надлежном одјељењу брчанске Владе да најдуже у року од мјесец дана изанализира успостављене критерије и поново распише Јавни позив за додјелу станова припадницима Хвратског Вијећа Обране и Армије Републике БиХ у згради у близини брчанске Аутобуске станице чија је изградња завршена још прије четири године, а до сада због неиспуњавања услова, није извршена додјела 25 станова у поменутом објекту

„Највише времена је потрошено на анализу односно подршку иницијативи за измјене Закона о здравственој заштити у Дистрикту у које треба увести право на пуну плату особама обољелим од малигних болести за вријеме када су привремено спријечене да раде, односно налазе се на боловању“, рекао је предсједник Скупштине, СНСД-ов Синиша Милић.

Наведену иницијативу, која је иначе добила једногласну подршку свих заступника, покренули су Ина Памукчић из СББ-а и заступник СБИХ Абдулах Иљазовић.

„Да се само ја питам овој категорији би омогућио да за вријеме боловања имају плату у висини од 120 процената. Но и ово ми се чини неким помаком“, нагласио је Иљазовић. Представници опозиционе СДА апсолутно су исказали подршку овој иницијативи, тражећи да се нађу модалитети како би и обољели и ван јавног сектора остварили поменуто право.

“Када је о томе ријеч треба сачинити законске измјене и допуне које ће обавезати и послодавце у реалном сектору да се понашају идентично“, истакао је Сенад Османовић из СДА.

Говорећи на ову тему у име СП др Живан Николић је дао апсолутну подршку наведеној иницијативи указавши и на још тежи положај обољелих од малигних болести у Дистрикту који су без запослења.

„Требамо учинити максимум напора да неке врсте бенефита и олакшица се односе и на оне који су тренутно без посла, јер не треба заборавити да од малигних болести нажалост обољевају сви, без обзира јесу ли запослени или не“, акцентирао је доктор Живан Николић.

У поподневном дијелу засједања заступници су отпочели анализу 30 тачака, колико их је уврштено у дневни ред, нове 45. редовне сједнице Скупштине Брчко дистрикта Босне и Херцеговине.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img