spot_img
spot_img

Брчко: Обиљежена 31. годишњица од формирања Прве посавске бригаде

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Испред Споменика српским браниоцима Брчког данас је паљењем свијећа и полагањем цвијећа служен парастос погинулим борцима и обиљежена 31. годишњица од формирања Прве посавске бригаде.

Предсједник удружења ветерана БОРС-а у Брчком Цвјетко Симић рекао је да је кроз Прву посавску бригаду прошло око 7.600 бораца, да је њих око 3.650 рањено, док је 445 бораца положило живот за одбрану Републике Српске. Симић је додао је ова бригада била једна од најбољих и најодликованијих у Војсци Републике Српске.

“Прва посавска бригада је учествовала на читавом простору Републике Српске и дала свој допринос стварању Републике Српске за шта је и одликована Орденом Немањића и многим другим одликовањима”, рекао је Симић.

Предсједник БОРС-а у Бијељини Миодраг Стевановић истакао је да је велики број бораца из Бијељинске општине учествовао заједно са Првом посавском бригадом у одбрани Брчког.

“Данас смо овдје сви заједно окупљени да обиљежимо дан формирања Прве посавске бригаде, једне од најславнијих бригада која је сигурно имала најтежи задатак у одбрани Републике Српске и Коридора”, нагласио је Стевановић.

Предсједник Скупштине Брчко дистрикта БиХ Синиша Милић рекао је да је важно да се сваке године окупимо на овом мјесту како би обиљежили годишњицу формирања Прве посавске бригаде која је дала немјерљив допринос за одбрану народа и стварање Републике Српске.

“Ово је једна врста и историјског часа да се присјетимо и ратног пута Прве посавске бригаде и бораца који су положили оно највредније што су имали, своје животе и дијелове тијела за стварање Републике Српске”, истакао је Милић.

Обиљежавању годишњице формирања Прве посавске бригаде присуствовали су бивши припадници ове бригаде, чланови породица погинулих и несталих бораца, представници политичких партија из реда српског народа као и многобројни грађани.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img