spot_img
spot_img

Brčko: Obilježena 31. godišnjica od formiranja Prve posavske brigade

Published:

spot_img

Ispred Spomenika srpskim braniocima Brčkog danas je paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća služen parastos poginulim borcima i obilježena 31. godišnjica od formiranja Prve posavske brigade.

Predsjednik udruženja veterana BORS-a u Brčkom Cvjetko Simić rekao je da je kroz Prvu posavsku brigadu prošlo oko 7.600 boraca, da je njih oko 3.650 ranjeno, dok je 445 boraca položilo život za odbranu Republike Srpske. Simić je dodao je ova brigada bila jedna od najboljih i najodlikovanijih u Vojsci Republike Srpske.

“Prva posavska brigada je učestvovala na čitavom prostoru Republike Srpske i dala svoj doprinos stvaranju Republike Srpske za šta je i odlikovana Ordenom Nemanjića i mnogim drugim odlikovanjima”, rekao je Simić.

Predsjednik BORS-a u Bijeljini Miodrag Stevanović istakao je da je veliki broj boraca iz Bijeljinske opštine učestvovao zajedno sa Prvom posavskom brigadom u odbrani Brčkog.

“Danas smo ovdje svi zajedno okupljeni da obilježimo dan formiranja Prve posavske brigade, jedne od najslavnijih brigada koja je sigurno imala najteži zadatak u odbrani Republike Srpske i Koridora”, naglasio je Stevanović.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Siniša Milić rekao je da je važno da se svake godine okupimo na ovom mjestu kako bi obilježili godišnjicu formiranja Prve posavske brigade koja je dala nemjerljiv doprinos za odbranu naroda i stvaranje Republike Srpske.

“Ovo je jedna vrsta i istorijskog časa da se prisjetimo i ratnog puta Prve posavske brigade i boraca koji su položili ono najvrednije što su imali, svoje živote i dijelove tijela za stvaranje Republike Srpske”, istakao je Milić.

Obilježavanju godišnjice formiranja Prve posavske brigade prisustvovali su bivši pripadnici ove brigade, članovi porodica poginulih i nestalih boraca, predstavnici političkih partija iz reda srpskog naroda kao i mnogobrojni građani.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

 

 

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img