Brčko: Obilježen Svjetski dan mira

„Ideja mira, tolerancije i nediskriminacije je i vanvremenska i vanprostorna. Ona je univerzalna i bez obzira sa kojeg dijela geografskog prostora dolazi, ona je takva da mora da bude prihvaćena i svi smo dužni da se tako ponašamo. Vrijednosti mira, tolerancije i nediskriminacije moraju da budu cilj našeg djelovanja“, istakao je gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić nakon prijema u Gradskoj vijećnici povodom Svjetskog dana mira

U gostima gradonačelniku boravili su predstavnici Mreže „Promoviši pozitivno“ koji su, povodom Međunarodnog dana mira, organizovali cjelodnevne aktivnosti u saradnji sa predstavnicima mreža iz Banjaluke, Teočaka, Doboja i Tuzle.

- Reklama -

Milić je dodao da je možda neuobičajeno da imamo međunarodni dan posvećen ovoj temi, što dovoljno govori da je to upravo ono što nam svima nedostaje, a da je današnji prijem simboličan vid podrške mladim ljudima koji promovišu prave vrijednosti.

Damir Radenković, direktor Omladinskog centra „Vermont“, istakao je da Mreža „Promoviši pozitivno“ djeluje već tri godine te da je Brčko danas domaćin događaja koji ima za cilj promovisanje tolerancije, društva bez mržnje i predrasuda i bezbjedne zajednice u kojoj živimo kao osnovnih principa neophodnih za mir.

Radenković je zajedno sa kolegama iz Banjaluke i Tuzle Tamarom Udovčić i Danijelom Stjepanovićem poručio su da je upravo saradnja vlasti i civilnog sektora kakva postoji u Brčkom osnov za njihov rad i širenje pravih vrijednosti.

Obilježavanje Međunarodnog dana mira u Brčkom podržali su i Misija OEBS-a u Bosni i Hercegovini i Policija Brčko distrikta BiH.

Osim prijema u Gradskoj vijećnici, članovi Mreže „Promoviši pozitivno“ razmijenili su dobre prakse i ideje, posjetili Policiju Brčko distrikta BiH te na kreativan način u interakciji sa građanima u Omladinskom centru u Brčkom poslali poruke mira.

 

 

 

(nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime