Brčko: Obilježen Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

Glavni koordinator Vlade Brčko distrikta BiH Sead Šadić danas je u sali „Partizan” prisustvovao obilježavanju Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom koji je organizovala JU Četvrta osnovna škola Brčko distrikta BiH, a uz saradnju Asocijacije mladih Brčko distrikta BiH.

Šadić je istakao da Vlada ima trajno opredjeljenje da aktivno učestvuje i doprinosi razvoju politika i strategija kada je riječ o ljudima koji imaju invalidit.

- Reklama -

„Pružamo podršku njihovom radu, ali prije svega težimo ka tome da se rješavaju i problemi sa kojima se susreću u funkcionisanju. Takođe, opredjeljenje ove vlade je da se i sve fizičke barijere riješe kako bi se tim licima omogućilo lakše kretanje gradom kao i prilazima određenim institucijama Distrikta. Još jedna bitna stvar je da se stvori ambijent u kojem te osobe neće imati problema prilikom zapošljavanja. Raduje nas činjenica da određene institucije, a posebno javna preduzeća i fondovi, imaju sluha za te osobe prilagođavajući im radne zadatke. Imamo određen broj lica koji rade i u samoj instituciji Vlade i naša je intencija da to i u narednom periodu bude tako”, kazao je Šadić.

Direktorka JU Četvrte osnovne škole Brčko distrikta BiH Zumka Grabus kazala je da je danas bila prilika da se pokaže svima da su u školi svi jednaki.

„S obzirom da našu školu pohađaju djeca sa posebnim potrebama i djeca sa invaliditetom, iskoristili smo priliku da zajedno sa Asocijacijom mladih iz Brčkog na Međunarodni dan osoba sa invaliditetom pokažemo da smo u školi svi jednaki, da nismo različiti i da svi imaju pravo na školovanje, drugarstvo i sl.”, kazala je Zumka Grabus.

Učenici su danas imali priliku da kroz zabavni program i pozitivno druženje prisutnima pokažu i svoje vještine koje su naučili u školi.

 

 

 

 

 

(nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime