Brčko: Obilježen Dan sjećanja na ubijene Jevreje u Drugom svjetskom ratu

Predstavnici brčanskog SUBNOR-a i Boračke organizacije Republike Srpske (BORS) položili su danas vijenac na spomenik Jevrejima ubijenim u Drugom svjetskom ratu.

Predsjednik SUBNOR-a Brčko Janko Vuković rekao je novinarima da su ustaše i njihovi saradnici fašisti od 10. do 17. decembra 1941. godine u Brčkom ubili 404 Jevreja i njihova tijela bacili u rijeku Savu.

- Reklama -

“U Brčkom je bilo 168 Jevreja, a ostali su izbjegli u ovaj grad iz Italije, Njemačke i Austrije. Rijeka Sava je bila grobnica jevrejskog i srpskog naroda u Drugom svjetskom ratu”, rekao je Vuković.

Vuković je napomenuo da svake godine članovi SUBNOR-a početkom decembra polože vijence na spomen-obilježja ubijenim Jevrejima u Brčkom, koja su podignuta pored graničnog prelaza uz Savski most i u naselju Grčica.

On je dodao da će polaganje vijenaca biti organizovano i u utorak, 15. decembra, na spomen-obilježju u naselju Grčica, gdje je ubijeno 100 jevrejskih porodica izbjeglih iz Austrije, Njemačke i Italije.

Vuković je napomenuo da su tijela tih Jevreja, nakon što su tri dana ležala na snijegu, sahranili hrabri brčanski skojevci u malom groblju u naselju Brod, te da to groblje danas više ne postoji jer su na njemu 60-tih godina prošlog vijeka izgrađene romske kuće.

On je podsjetio da je nekoliko jevrejskih grobova sačuvano u pravoslavnom groblju u naselju Srpska varoš.

 

 

 

(srna)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime