spot_img
spot_img

Брчко: Обиљежен Дан Економског факултета

spot_img
spot_img

Промоцијом дипломираних економиста и мастера економских наука те свечаном академијом данас је на Економском факултету Универзитета у Источном Сарајеву у Брчком обиљежен Дан ове високошколске установе.

Поводом 46 година рада Економског факултета, 61 године од оснивања Више економско-комерцијалне школе те 25 година рада у саставу Универзитета у Источном Сарајеву декан Економског факултета Лазар Радовановић најавио је од наредне академске године и увођење два нова смјера а тичу се економије туризма и информационих технологија.

Говорећи о раду факултета и изазовима са којима се носе декан Радовановић каже да је будућим брчанским студентима неопходан студентски дом као и менза за исхрану студената.

Декан Економског факултета у Брчком рекао је новинарима да је ова високошколска установа током 46 година успјела да ишколује сопствени кадар, те да је мали број професора који долазе са факултета из окружења.

Он је навео да факултет тренутно има 300 студената на првом и другом циклусу студија, те да се ради на томе да се уведе и трећи циклус, односно докторске студије.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву професор доктор Милан Кулић обраћајући се присутним на свечаној академији каже да је Економски факултет од стратешког значаја за Универзитет у Источном Сарајеву и да је изузетнои задовољан радом овог факултета.

„Генерално на свим факултетима сваке године уписујемо све мање студената због демографије са којом нисмо уопште задовољни“, истако је ректор Кулић подржавши идеју за изградњу студентског дома у нашем граду.

Ректор Универзитета истакао је да је Економски факултет у Брчком важна чланица Универзитета, у чијем саставу дјелује 25 година, те да је на овом факултету студирало око 10.000 студената, док је 2.300 дипломирало.

Продекан за наставу и студенска питања Лејла Терзић је упознала је присутне госте о процесу студирања и студијским циклусима који се изучавају на Економском факултету и нагласила да на првом циклусу студија имају два студијска програма, менаџмент, рачуноводство и финансије а на другом циклусу су маркетинг, менаџмент и финансијско банкарски менаџмент.

„У складу са својом визијом наш факултет је респектабилна установа која промовише повезаност и унапређује дијалог о друштвено одговорној политици са значајном улогом високог образовања. Вриједности које воде Економски факултет у Брчком су висок квалитет наставних планова и процеса, академски изврсност, одговорност и квалитет”, рекла је Терзић.

Присуствујући академији поводом Дана Економског факултета предсједник Скупштине Брчко дистрикта Синиша Милић је рекао да богата традиција ове високошколске установе представља доказ квалитета овог факултета.

„Имајући у виду чињеницу да смо ми као локална заједница са специфичним овлашћењима присиљени да се ослањамо на властите кадрове и зашто их тражити на другој страни, зашто памет тражити изван граница Дистрикта када то можемо оставрити на простору Брчког,“ истакао је Милић додајући да ће се будућом сарадњом са овим и другим факултетима створити расадник знања.

„Нама ће требати све што Економски факултет и друге високошколске установе могу пружити у припреми различитих пројеката, али и давању савјета и слично што би требало да унаприједи квалитет живота у дистрикту”, рекао је Милић.

Он је подржао идеју изградње кампуса за смјештај студента као и увођење нових смјерова на Економском факултету који би својом атрактивношћу привукли студенте из других градова да студирају у Брчком.

Градоначелник Брчко дистрикта Есед Кадрић је рекао да Влада дистрикта посебно вреднује улогу и значај Економског факултета и изразио жељу да овај факултет у својим вриједностима и даље потраје.

„Наша су искуства да многи студенти који су окончали своје образовање на Економском факултету сада обављају врло важне и одговорне функцијe у Дистрикту,“ нагласио је Кадрић.

Пресједник Скупштине дистрикта Синиша Милић и градоначеник Есед Кадрић од Економског факултета су добили посебне захвалнице за досадашњу сарадњу.

 

 

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img