spot_img
spot_img

Брчко: Обиљежен 7. април – Дан ослобођења града

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Интонирањем химни Босне и Херцеговине и бивше Социјалистичке Федеративне Републике Југославије данас је на Партизанском спомен гробљу у Брчком обиљежена 77. годишњица ослобођења Брчког у Другом свјетском рату.

Вијенце и цвијеће, као знак сјећана на 437 погинулих бораца НОР-а прилоком ослобођења Брчког у Другом свјетском рату, положила је поред представника локалне организације СУБНОР-а и 41 делегација из Брчког, Републике Српске, Федерације БИХ, Србије Хрватске и Словеније.

Гости из региона дошли су да се поклоне жртвама фашистичког терора и да одају пошту свим погинулим борцима народно-ослободилачког рата.

Предсједник СУБНОР-а Брчко дистрикта Јанко Вуковић, у изјави за медије, каже да су се четири дана водиле тешке борбе за пробијање обруча око града и да су локални борци потпомогнути војвођанским јединицама у касним вечерњим сатима пробили обруч и ушли у град.

Вуковић каже да су се жестоке борбе тог дана водиле у насељу Стари Брод и наставља да су многи борци тих дана пали за слободу нашег града.

Предсједник СУБНОР-а Републике Србије, генерал мајор у пензији, Видосав Ковачевић одао је дужну пошту свим борцима палим за слободу рекавши да се у Европи све мање слави 9. мај Дан побједе над фашизмом, али да се враћа вјера у млађе нараштаје који његују традицију очувања НОБ-а.

Једини живи учесник НОР-а из нашег града и борбе за ослобођене Брчког у Другом свјетском рату деведесетшестогодишњи пуковник у пензији Шериф Карахасановић са поносом истиче да је био командир митраљеског вода и да је имао задатак да са својим војницима спријечи рушење моста преко ријеке Саве, али да у томе нису успјели.

Поред гостију из босанскохерцеговачких градова и региона који су данас обиљежили Дан ослобођења Брчког, посебна пажња посвећена је јединој живој партизанки из Словеније Валерији Скрињар Тврз која је својим присуством увеличала данашњу прославу.

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img